Psihiatria modernă începe să cunoască ascensiunea spre sfârșitul secolului al XIX-lea, în principal grație germanului Emil Kraepelin, cel care a realizat clasificarea care sta în prezent la baza diagnosticelor psihiatrice. Compendiul redactat de către acesta, denumit “Manual de psihiatrie”, face o distincție clară între majoritatea bolilor mintale, pe care acesta le vedea ca pe niște “afecțiuni difuze ale cortexului cerebral”.

În cele patru volume ale compendiului au fost adunate peste 2400 de pagini, deşi inițial au fost scrise doar 400 de pagini. Emil Kraepelin s-a născut pe 15 februarie 1856 la Neustrelitz, iar pasiunea sa pentru biologie o capătă de la fratele său, cu zece ani mai în vârstă decât el, un viitor bine-cunoscut zoolog. Își începe studiile de medicină la Universitatea din Leipzig, acolo unde capătă şi pasiunea pentru psihologie, de la Wilhelm Wundt, însă licența o obține la Universitatea din Würzburg.

Imediat ce își încheie studiile, se întoarce în Leipzig pentru a lucra alături de cel care îi câștigase respectul, W. Wundt. Kraepelin va avea parte de un mare succes, în foarte puțin timp primind șansa de a lucra la trei importante spitale din Germania. Urmează o perioadă la fel de prolifică, înainte de numirea sa în funcția de profesor la Universitatea de Dorpat începând să redacteze primele pagini din compendiul ce va pune bazele psihiatriei moderne.

Kraepelin era singurul capabil să realizeze predicții realiste asupra bolilor acute sau a celor în stare terminală, în ciuda faptului că o lungă perioadă de timp a exclus orice alte motive, în afara celor ereditare, de pe lista posibilelor cauze ale declanșării unei afecțiuni de ordin psihic. Kraepelin şi-a atras, de-a lungul carierei, foarte mulți simpatizanți, dar şi îndeajuns de multe critici.

Modalitățile de tratament, pe care Kraepelin le accepta, excludeau clar prezența schizofrenicilor din sânul familiei, acesta fiind de părere că aceştia trebuie izolați, o supraveghere excesivă putând să le agraveze simptomele.

Sursă imagine principală: thefamouspeople.com


Citește și alte articole despre medicină
○ Revoluția anesteziei cu eter, pornită de Harvey Williams Cushing