Emil Zátopek a fost, de departe, unul dintre cei mai apreciați atleți ai secolului trecut, considerat de către mulți alergători cel mai mare campion olimpic al tuturor timpurilor. De asemenea, Emil Zátopek este singurul alergător de distanțe mari care a reuşit să câştige la aceleași jocuri olimpice atât proba de maraton, cât şi pe cele de 5000 şi 10000 de metri. În anul 1968, însă, viața sa avea să se schimbe aproape dramatic. Cu doar câteva minute înainte de miezul nopții, pe data de 20 august 1968, Cehoslovacia este invadată.

Un număr de 12 divizii de tancuri pătrundea pe teritoriul țării natale a atletului Emil Zátopek. Armata cehoslovacă era incapabilă să ofere o replică, astfel că soldații s-au ascuns în cazărmi. Populația cehoslovacă, spre deosebire de soldați, au refuzat să se lase intimidați. Semnele rutiere din oraşe erau distruse, pentru a-i face pe sovietici să înainteze cu dificultate, fără a știi încotro trebuie să se îndrepte pentru a ajunge la destinație.

Emil Zátopek: multiplul campion olimpic, devenit persoana non-grata după ce a sfidat tancurile rusești

Poate cel mai important cehoslovac de la acel moment, Emil Zátopek, faimosul atlet al cărui nume se auzea la toate posturile de radio, în toate școlile din țară, a cărui față apărea în nenumărate postere, a ales să denunțe invazia într-un mod neașteptat. Emil s-a așezat pe unul dintre tancurile sovietice, pentru ca soldații de pe tancuri să îl asculte.

Curajul său nebunesc de a se așeza pe unul dintre tancurile sovieticilor, odată cu invazia Cehoslovaciei, a consemnat şi ieșirea sa din viața publică, la ordinele autorităților comuniste. Expulzat din armată, dar şi din Partidul Comunist, Emil a fost obligat de împrejurimi să se angajeze la companie de foraje, pentru a-şi permite un trai decent. O legendă, în adevăratul sens al cuvântului, Emil devenise un om oarecare, iar despre acesta nu se mai auzeau foarte multe.

Vreme de aproape cinci ani a fost obligat să suporte repercusiunile acțiunii sale. În anul 1973 numele său a dispărut din jurnalele comuniștilor, astfel că acestuia i-a fost permis să își reia viața de dinainte de incident. Faima acestuia, însă, a ajuns să se estompeze, cehii şi slovacii pierzându-şi entuziasmul în ceea ce îl privește pe cel care, cândva, era eroul unei națiuni.

Sursă foto: irishrunner.ie


Citește și alte articole asemănătoare
Shavarsh Karapetyan, un important sportiv armean, retras din activitate pentru a salva viețile a 20 de persoane