Daca este sa ne luam dupa numarul de brevete inregistrate, raspunsul este unul categoric, raspicat: DA.

Comparatia cu Thomas Edison este inevitabila, asta desi diferenta dintre cei doi, cand vine vorba de numarul de inventii brevetate, este una foarte mare, in favoarea australianului.

Cu toate acestea, vorbim de doua personalitati ce si-au facut loc intr-un mod diferit in istoria omenirii.

Edison, cunoscut de aproape intreaga planeta, iar la polul opus, Silverbrook, aproape necunoscut.

Faptul ca Silverbrook este mult mai putin cunoscut este din cauza deciziei acestuia de a vinde majoritatea inventiilor sale importante, brevetele a peste 300 de inventii fiind detinute de Google, Facebook sau Apple.

Si totusi… Cine este Silverbrook?

Nascut in anul 1958, in Sydney, Silverbrook este cel mai important inventator al secolului al XXI-lea, cu peste 9000 brevete inregistrate, printre inventiile sale numarandu-se imprimanta Memjet (pretinsa ca fiind cea mai rapida imprimanta din lume, capabila sa imprime pagini color colorate la o rata de 60 de pagini / minut), imprimanta “Point and Print” (una dintre cele mai bune inventii ale anului 2011) sau imprimanta 3D.

→ Aboneaza-te la newsletter pentru a primi articolele saptamanii pe e-mail!

Silverbrook ajunge sa lucreze inca de la varsta de 18 ani pentru o companie privata, producatoare de instrumente media.

In anul 1984 avea sa produca primul computer cu efecte video in timp real, denumit Fairlight CVI, inventia nefiind insa atribuita in totalitate acestuia.

Se poate ca tocmai acest lucru sa fi contribuit la decizia lui Silverbrook de a-si deschide propria firma si de a demisiona.

In anul 1985 acesta pune bazele Integrated Arts, companie la care avea sa activeze ca director general timp de cinci ani. In 1990 devine director executiv al filialei de cercetare a companiei japoneze Canon. Insa majoritatea inventiilor sale, brevetate pe teritoriul SUA, au fost inregistrate sub marca Silverbrook Research, firma la care acesta este co-fondator din anul 1994.

Printre inventiile lui Silverbrook, achizitionate de catre Google Inc. in ultimii 5 ani, se numara: procesoare de imagine multi-core pentru dispozitive portabile, camera digitala cu procesor de imagine si imprimanta, scanare a ochilor pentru realizarea unei fotografii sau procesoare quad-core pentru camera cu senzor de imagine CMOS.

Cu toate acestea, principiul de functionare al omenirii, acum, in secolul al XXI-lea este ceva mai diferit – o persoana face un lucru grozav, alte persoane devin celebre de pe urma sa.

Sursa foto: techinasia.com

Citeste si alte articole despre istorie
○ Ibn al-Nafis, un nume care pentru multi nu spune absolut nimic
○ Controversele din viata regelui Atilla Hunul