Eram destul de convins de faptul ca nu mai avem de mult o cultura muzicala, iar regresul asta continua, in mod inevitabil. Pentru un copil in formare, e de ajuns sa porneasca televizorul, ori un radio, si cam aici se termina povestea.

Cu toate acestea, cand au de gand sa se opreasca personajele care jignesc necontenit reprezentantii Romaniei?

Chit ca e vorba de un concurs muzical, cum este cazul Eurovisionului, chit ca vorbim de competitii sportive, o sa existe un numar covarsitor de mare de romani care vor jigni alti romani.

Citeam un articol pe una dintre publicatiile despre care chiar aveam o parere pozitiva, iar acolo, inaintea celei de a doua semifinale (in care Romania urma sa concureze), atacau, fara niciun sens, reprezentativa Romaniei.

De la articole preluate de pe bloguri minuscule, ale unor americani, care, inevitabil, isi bateau joc de performanta Romaniei, pana la articole cu titlul, clasic deja, “piesa e plagiata”.

In acele articole se mentiona si faptul ca Ilinca si Alex nu vor avea nicio sansa in semifinala.

E curios faptul ca o publicatie atat de mare scrie astfel de articole, in conditiile in care Romania era a doua favorita la calificare, la casele de pariuri.

Acest tip de atac marsav continua de ani de zile. Nu imi amintesc vreun an in care sa fi existat pareri pozitive in toata opinia publica, atunci cand venea vorba de reprezentantul Romaniei la Eurovision, desi tocmai asta ar trebui sa se intample, intr-o societate sanatoasa.

Romania are 19 participari la Eurovision, iar de la introducerea sistemului cu semifinale, Romania nu a ratat niciodata calificarea in finala. Doar sase tari se pot lauda cu o astfel de performanta.

In ultimii 17 ani, din 2000 si pana in prezent, Romania a reusit zece clasari in primele 15 tari, in cele cincisprezece finale la care a participat.

Lucrurile acestea nu atrag publicul, dar cifrele reflecta cel mai bine realitatea.

Realitatea e ca Romania produce muzica ceva mai calitativa decat ceea ce produc multe alte state europene. Macar asa, de forma, am putea sa ne respectam.

Sa respectam munca unor tineri care si-au sacrificat tineretea pentru a ajunge aici, pentru a ajunge sa reprezinte Romania. Sa ma reprezinte pe mine, pe tine, pe noi!

Citeste si alte opinii scrise de Mihai Teodorescu
○ Religia, intre obligativitate si alegere
○ Ne departam de normalitate?
○ Medicina romaneasca si „promovarea” ei in media