Evadare din Sobibor

Evadare din Sobibor

Data de 14 octombrie 1943 a consemnat cea mai reusita revolta ce a dus la evadarea in masa a prizonierilor din lagarele naziste.

Sobibor, unul dintre cele trei locuri din estul Poloniei unde se aplica solutia finala* impotriva evreilor este locul despre care foarte putin s-a vorbit, dupa incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Lagarul, localizat intr-o padure la 12 km sud de satul Sobibór, intr-o mica localitate numita Stare Kolonia Sobibór a fost locul unde peste 200.000 de persoane au fost ucise.

Dar a fost si locul unde revolta a aproximativ 380 de prizonieri a dus la evadarea a mai mult de 180 dintre acestia, obligand trupele germane sa inchida lagarul, pentru a putea ascunde urmele atrocitatilor comise.

Au existat doua tentative de a evada din lagarul Sobibor, prima dintre acestea soldandu-se cu uciderea a douazeci si sase dintre prizonieri, doar treisprezece fiind implicati in incercarea de a evada, alti treisprezece fiind ucisi, de fata cu ceilalti, pentru a demonta, prin inducerea unei stari de teama, viitoare incercari de a evada.

Erau putine variante de a reusi o evadare, dat fiind vigilenta si strictetea gardienilor ucraineni care impanzeau zona, dar si din pricina terenului minat din jurul lagarului.

Cea de a doua incercare de a evada a fost conturata odata cu sosirea in lagar a unui grup de militari sovietici, prizonieri de razboi.

Planul initial presupunea taierea liniilor de comunicatii ale lagarului, uciderea ofiterilor germani (unul cate unul, intr-un interval de o ora, inainte de apelul de seara) si obtinerea de arme din depozitul de arme si munitii al lagarului. Cu armele obtinute, prizonierii i-ar fi atacat pe gardienii ucraineni.

Planul initial a reusit doar pe jumatate, acestia nereusind sa patrunda in depozitul de arme al lagarului.

Obligati de circumstante la gasirea unui plan secundar, au decis sa atace portile de intrare in lagar, doi dintre cei ce urmau sa evadeze asigurandu-le celorlalti protectia, inarmati cu armele ofiterilor ucisi.

Planul de evadare parea sa dea gres, in momentul in care ofiterii ramasi in viata, alaturi de gardienii ucraineni au deschis focul catre prizonieri. Acest fapt i-a obligat pe acestia sa se abata din nou de la planul initial si sa ia calea terenului minat, pentru a evita ploaia de gloante a gardienilor.

Mai putin de jumatate din cei aproximativ 380 de prizonieri au reusit sa treaca de terenul minat, indreptandu-se catre padure. Un numar estimativ de 50 de persoane au reusit evadarea, restul fiind capturati si executati.

Doi dintre supravietuitorii din lagarul din Sobibor s-au stins din viata la finele ultimilor doi ani (Philip Bialowitz, in 2016, la varsta de 90 ani si Tomasz Blatt, in 2015, la varsta de 88 ani).

*se refera la planul germano-nazist de executare a genocidului sistematic impotriva evreilor europeni in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Sursa foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *