Denumit fenomenul Tunguska, chiar după numele regiunii unde a avut loc, tot ceea ce s-a întâmplat în ziua aceea de 30 iunie rămâne un mister.

Vom face un scurt drum în trecut, mai exact, chiar în anul 1908, în ziua de 30 iunie. Atunci, o explozie puternică, de o intensitate mai mare decât cea a exploziei de la Hiroshima, a distrus tot ceea ce însemna arbust, dar nu numai atât.

Toate vieţuitoarele aflate la mai puţin de 80 km de locul exploziei au murit, acest fenomen făcând ravagii în imediata vecinătate a tundrei. Cercetările ce au urmat au scos la iveală și puterea aproximativă a exploziei: 28 x 10²² ergi.

Într-o comparaţie, cea mai puternică bombă nucleară existentă în prezent ar avea o putere de doar 10²¹ ergi.

La mai bine de 100 de ani de la explozia ce a pus la pământ peste 30 de milioane de copaci, savanţi de pe întreg globul încearcă să deslușească misterul exploziei. Însă fără succes, fără un rezultat clar, confirmat de dovezi.

Există, în prezent, multiple concluzii și posibile cauze, niciuna dintre acestea nefiind însă în totalitate aprobată.

Teoria meteoritului, singura ce părea plauzibilă, a fost infirmată. Căutările nu au scos la iveală nicio urmă de meteorit, în ciuda faptului că vorbim de mai bine de o sută de expediţii ale căutătorilor de meteoriţi.

Astfel, teoria specialiștilor de la Institutul de Fizică a Pământului din cadrul Academiei de Ştiinţe a U.R.S.S este cea care a convins opinia publică. De altfel, este singura care poate fi oarecum confirmată.

Conform acestora, cauza exploziei ar fi fost reprezentată de un corp asemănător unei comete, cu o greutate de 100.000 tone, ce se deplasa cu o viteză de 40 km/s, însoţit de o undă de șoc atmosferică. Această undă ar fi produs și distrugerile, proiectându-se în urma dezintegrării în atmosferă a “fulgului de nea”, așa cum a fost denumită și cometa, dar și teoria rușilor.

Explozia, produsă la 8.000 metrii altitudine, ar fi putut distruge în totalitate rasa umană, conform cercetătorilor ruși, dacă s-ar fi produs la o altitudine mai mică de 50 metrii, ori la contactul cu solul.

Vorbim, așadar, de unul dintre cele mai stranii fenomene ale secolulului, dacă nu chiar al mileniului.