Acum, un procedeu utilizat in aproape intreaga lume, in urma cu 40 ani, un procedeu inexistent.

Putini stiu faptul ca pentru descoperirea uimitoare, pusa la punct in anul 1978, dupa mai bine de 20 de ani de studii, medicul britanic Robert Geoffrey Edwards avea sa fie recompensat cu Premiul Nobel in anul 2010.

Robert Edwards incepea studiile sale in anul 1958, inspirat de descoperirile anterioare, pana la acel moment fiind dovedit faptul ca exista posibilitatea formarii embrionului in afara organismului, experimentele desfasurandu-se pana in acel moment doar la iepuri, nu si la oameni.

Edward decide sa cerceteze care este posibilitatea ca, folosind aceleasi metode, sa reuseasca fecundarea ovulului femeiesc uman.

Avea sa intampine dificultati in ceea ce priveste posibilele similitudini dintre ovulele femeiesti si cele ale unui iepure, ciclurile de viata fiind diferite.

Acesta continua studiile si analizeaza indeaproape felul in care ajung la maturitate ovulele umane, dar si care este perioada in care sunt susceptibile pentru fertilizare.

In anul 1969 eforturile sale sunt incununate de succes, pentru prima oara reusind sa fertilizeze ovulul. In ciuda rezultatelor pozitive, britanicul a intampinat o alta problema majora. Oul fertilizat nu s-a dezvoltat dincolo de o singura diviziune celulara.

Acest esec il forteaza pe britanic sa ceara ajutorul medicul ginecolog Patrick Steptoe, un renumit medic, printre putinii ce foloseau la acea vreme chirurgia laparoscopica, intr-un mod extrem de precis. Cu ajutorul acestuia, Edwards avea sa fecundeze ovulul si sa formeze embrionul.

Cei doi au continuat progresele, in anul 1977 avand loc prima inseminare in vitro, in anul urmator, la termen, avand sa se nasca un copil perfect sanatos.

Datorita descoperirii celor doi medici, 4 milioane de persoane au luat fiinta prin inseminare artificiala, in cei aproape 40 ani de la prima reusita.


Citeste si alte articole despre medicina
○ Anestezia, scurt istoric
○ Placebo, premiera medicala


Profilul autorului Mihai Teodorescu

Pasionat de bucătarie, medicină și fotografie. Încerc să îmbin pasiunile mele și să promovez, prin scris, lucrurile pozitive din societatea noastră.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *