Gastronomia este însăși istoria Croației. Influenţa italiană oferă o generoasă arie bucătăriei croate, în special bogată în fructe de mare și paste.

Vom vorbi, în acest articol, doar despre acest aport italian, bucătăria Croaţiei fiind extrem de complexă și purtând influenţe din toate vecinătăţile sale, din regiuni cu o istorie culinară aparte, precum Ungaria sau Turcia.

Vom avea, însă, ca reper culinar, jambonul maturat, cunoscut sub numele de prosciutto, provenit din Italia, dar care a fost preluat și reinterpretat de croaţi și sloveni.

Vorbim de o adevărată pasiune formată de cei de pe coasta Dalmată* pentru prosciutto, aliment ce nu lipsește de pe mesele croaţilor din acele zone. În Croaţia există un festival, derulat anual în luna septembrie, în care se servește și se comercializează prosciutto.

Nu, nu există nicio asemănare între festivalul Prsuta, festivalul croat dedicat prosciutto și festivalurile din România, dedicate mititeilor. Pentru croaţi, important este evenimentul în sine și ducerea mai departe a tradiţiei, tocmai din acest motiv, pe teritoriul acestei ţări, acest eveniment nu este unul singular, dedicat mâncării.

Festivalul Prsuta, a cărui dată de desfășurare nu a fost încă stabilită pentru acest an, adună vizitatori de pe întreg globul, oameni veniţi pentru a putea testa diversele varietăţi de prosciutto, dar și pentru a afla noutăţile culinare croate.

Toţi cei ce ajung la festival, vor putea, în afară de achiziţionarea ori degustarea de prosciutto, să asculte muzică live, fiind de așteptat să concerteze trupe importante din Croaţia.

*Coasta Dalmată – regiune din Croaţia


Citește și alte articole despre gastronomie
○ Ossobuco, unul dintre deliciile bucătăriei milaneze