Steven Spielberg, renumitul regizor, producător şi director de film, de două ori laureat al premiului Oscar pentru cel mai bun director de film, revine pe marile ecrane cu producția The Post, un thriller inspirat din fapte reale. Acțiunea filmului se petrece în America, pe timpul mandatului președintelui Richard Nixon, iar subiectul este reprezentat de conflictul pe care reprezentanții de la Casa Albă îl vor avea cu una dintre cele mai importante publicații din țară. Pentru a ascunde o serie de probe oferite presei de către analistul militar Daniel Ellsberg, Richard Nixon cere expres ca cei care lucrează la publicarea informațiilor clasificate să fie arestați.

Documentele Pentagonului, aşa cum au fost denumite rapoartele lui Ellsberg, prezentau acțiunile de o violență extremă pe care armata le-a luat la decizia președinților, între anii 1945-1967, şi care nu au fost raportate nici publicului şi nici Congresului. Fără a raporta realitatea, nimeni nu avea să știe ce se întâmplă în țările pe care americanii le distrugeau treptat. În acele vremuri, accesul la informație era mult mai limitat decât în prezent, astfel că oamenii era obligați să creadă ceea ce președintele declara.

The Post, filmul inspirat dintr-o poveste reală, cu un subiect tot mai de actualitate şi în România

Tom Hanks, actorul cunoscut pentru rolurile sale din filmele Philadelphia şi Forrest Gump, pentru care a primit şi două premii Oscar, este în rolul principal în producția The Post. La doar doi ani distanță de la lansarea filmului Bridge of Spies, Tom Hanks şi Steven Spielberg colaborează din nou cu succes. Actorul american îl va juca pe Ben Bradlee, redactorul șef al publicației The Washington Post, unul dintre oamenii care şi-au riscat libertatea pentru a face publice dovezi incriminatorii la adresa guvernului şi a președinților americani.

Meryl Streep, de trei ori laureată a premiului Oscar, pentru ultima oară în anul 2011, va fi în rolul lui Katharine Graham, în aceea vreme director al ziarului The Washington Post, una dintre cele mai importante personalități feminine din presa mondială. Distribuția este completată de către Sarah Paulson, Tracy Letts, Bruce Greenwood, Matthew Rhys sau Bob Odenkirk, printre alții. Filmul a fost lansat la finalul anului trecut, fiind deja nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film. În România, filmul a rulat pentru prima oară în cinematografe pe 23 februarie.

Ce s-a schimbat din anul 1971 şi până în prezent?

În ceea ce privește similitudinile cazului “dosarele Pentagon” cu presa actuală, putem remarca faptul că nu foarte multe lucruri s-au schimbat, deşi au trecut mai bine de patru decenii de la acel moment. În continuare există dosare ascunse de către autorități, conflicte între publicațiile media, dar şi “adevăruri” prezentate diferit. În prezent însă, legile permit publicațiilor să dezinformeze, acest fapt intrând sub incidența legii doar în anumite situații speciale. O altă diferență este reprezentată şi de consecințele pe care cei responsabili de publicarea articolelor compromițătoare au fost obligați să le suporte. Dacă în 1971 redactorii Times nu au fost învinuiți pentru faptele lor, în anul 2018 un ziarist slovac a fost ucis pentru că lucra la un articol despre mafia din Italia.

Sursă foto: variety.com