La 8 noiembrie 1916, în oraşul Zalău se naște Alexandru Dragomir, într-o familie de intelectuali clujeni. Tatăl său, Alexandru Dragomir, era șeful baroului din Cluj şi avocat la Banca Centrală, un personaj extrem de cunoscut în oraşul său natal. Poate cu mult mai cunoscut ar fi trebuit să ajungă fiul său, cel care, până la vârsta de 25 ani, absolvise cu brio două facultăți, Facultatea de Drept şi Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti.

În anul 1941 ia drumul Germaniei, acolo unde avea să fie doctorand al lui Martin Heidegger, la Facultatea de Filozofie a Universității Albert-Ludwig din Freiburg. Devine foarte apreciat de către acesta, însă în ciuda tuturor încercărilor profesorului său de a-l ține în Freiburg, Alexandru Dragomir este obligat să se întoarcă în țară, pentru a apăra țara în război. Acest lucru se întâmpla spre finalul anului 1943, moment în care filosoful român se afla foarte aproape de a-şi încheia lucrarea de disertație.

Alexandru Dragomir, un ilustru filosof clandestin
Sursă foto: ziaristionline.ro

Peste doi ani, oraşul Freiburg este distrus aproape în totalitate de forțele inamice, iar profesorul Heidegger este obligat, în urma unei anchete pusă la cale de francezi, să renunțe la catedră. În urma retragerii profesorului său, Alexandru Dragomir nu mai are posibilitatea să își încheie doctoratul.

Chiar şi obligat de situație să își desfășoare studiile într-o țară în care filozofia devenise interzisă, Dragomir nu renunță şi continuă să scrie alte lucrări, menținând legătura cu profesorul său, Heidegger, până la moartea acestuia, în 1976. Întreaga sa viață, de după revenirea în țară, Alexandru Dragomir a fost nevoit să ducă povara acelor ani petrecuți în Germania, fiind adesea obligat să își schimbe locul de muncă, la intervale scurte de timp, fiind izgonit de la fiecare nou loc de muncă.

Deşi toate scrierile sale au fost realizate în mod clandestin, fără ca un public prea larg să aibă acces la acestea, odată cu moartea sa ies la iveală o serie de scrieri fabuloase, ce au fost publicate în următorii ani.


Citește și alte articole din categoria “Cultură”
○ Lazăr Edeleanu, chimistul român ce a sintetizat pentru prima oară amphetamina