Îndrăgitul actor de teatru, cunoscut generației actuale pentru apartenența sa la grupul Pasărea Colibri, Florian Pittiş este o figură emblematică a teatrului şi a muzicii din România, dar şi una dintre vocile unice ale radioului.

Începuturile sale în lumea teatrului au fost foarte premature, încă de la vârsta de patru ani având primul său rol. Încurajat de mama sa, dar şi pasionat de lumea teatrului, Florian continuă să apară în spectacole, primul rol major avându-l în piesa “Cum vă place”, în regia lui Liviu Ciulei.

Actorul cu plete, Florian Pittiş, a avut un progres remarcabil, spectacolele sale umplând în scurt timp sălile până la refuz. Pasiunea pentru muzica rock începe ceva mai târziu, pe vremea când era la liceu. Alături de colegi din clasă, Pittiş fondează o trupă, el fiind bateristul şi solistul vocal al acesteia.

Anda si Florian Pittis.
Anda si Florian Pittiş. Sursă foto: revistatango.ro

În anul 1992, după o perioadă în care se făcuse deja remarcat alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, Florian Pittiş, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici, pune bazele formației Pasărea Colibri.

Îndrăgostit de muzica lui Bob Dylan, traduce câteva dintre piesele acestuia, pe care le şi interpretează, alături de colegii săi de trupă. Soția acestuia, Anda Pittiş, declara într-un interviu faptul că Florian şi-ar fi dorit chiar un album după piesele muzicianului american, însă nu a mai apucat să realizeze acest lucru.

În urmă cu zece ani, la începutul lunii august, Florian Pittiş se stingea din viață, în urma unui cancer diagnosticat, dar care nu a răspuns la tratament. Postul de televiziune TVR 3 îl comemorează pe Florian Pittiş printr-un documentar realizat special pentru acesta.

Intitulat „Portret in Memoriam Florian Pittiş“, documentarul a fost transmis de la orele 20:00, la data de 1 octombrie.

Sursă imagine principală: ytimg.com


Citește și alte articole despre muzică
○ Maria Tănase – divă, artistă și fenomen