Premiul Nobel, distincția supremă acordată anual din 1901, a fost creat în urmă cu mai bine de un secol, la dorința lui Alfred Nobel, un strălucit inventator şi chimist suedez. În anul 1895, cu șase ani înainte de acordarea primului premiu Nobel, Alfred își semnează testamentul, lăsând la o parte averea sa pentru a stabili Premiul Nobel, lucru ce avea să se întâmple imediat după moartea sa.

Alfred își dorea ca cei care conferă “cel mai mare beneficiu omenirii” în cele mai importante domenii (fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură și pace) să fie premiați anual. Pentru a fi posibil acest lucru, Alfred decide să renunțe la peste 90% din averea sa, ce se ridica la aproape 150 de milioane de euro.

Deşi Alfred moare un an mai târziu, în 1896, premiile încep să fie acordate abia din anul 1901. A fost nevoie de cinci ani pentru ca toate detaliile să fie puse la punct, iar cei responsabili cu fondarea Fundației Nobel au fost Ragnar Sohlman şi Rudolf Lilljequist. Conform testamentului lui Alfred, Ragnar a primit suma de 100.000 de coroane, iar Rudolf suma de 50.000.

În urmă cu exact 116 ani, în luna decembrie a anului 1901, pe data de 10 decembrie au fost acordate primele premii Nobel, iar cei premiați au fost Wilhelm Röntgen, pentru descoperirea razelor X, Jacobus van Hoff, pentru contribuția sa în termodinamică, Emil von Behring, pentru tratamentul difteriei, Jean Henri Dunant, pentru crearea Crucii Roșii.

De asemenea, poetul Sully Prudhomme a primit premiul Nobel în literatură, în ciuda tuturor criticilor. În cei 116 ani, din 1901 şi până în prezent, au fost acordate 584 de premii către 923 de laureați. Premiile au crescut, în anul viitor urmând să fie oferiți 944.000 de euro fiecărui câștigător.

Sursă imagine principală: brightcove.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Jean-Paul Sartre şi refuzul său de a primi premiul Nobel