“Fotbalul are o caracteristică specială: este unul dintre puținele sporturi în care echipa mai slabă poate câștiga.” – Sócrates

Vedea fotbalul ca pe o artă, având adesea în minte comparația dintre fotbal şi dans, comparație pe care o folosea în declarațiile sale. Sócrates a fost un fotbalist complet, un mijlocaș de o calitate excepțională, un pasator cum puțini au existat în istoria sportului rege. Eleganța cu care acesta dribla era pur şi simplu nemaiîntâlnită. Cariera acestui fotbalist a fost însă umbrită de episoadele în care băutură devenea mai importantă decât fotbalul, această dependență luându-i într-un final gloria şi faima pe care ar fi meritat-o.

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, pe numele său întreg, s-a născut în oraşul Belém, în partea de nord a Braziliei, pe 19 februarie 1954. A fost un copil norocos, tatăl său fiind capabil să îi ofere toate condițiile de care ar fi avut nevoie pentru a reuși în viață. În primii săi ani de activitate sportivă, Sócrates a fost cronicar pentru o serie de reviste şi ziare din Ribeirão Preto.

Fotbalistul brazilian Socrates.
Sursă foto: imguol.com

Odată cu trecerea anilor, talentul său devenise o certitudine, astfel că odată cu convocarea sa la echipa naționala, în 1979, Sócrates devine o prezența constantă la televiziunile locale. Poate tocmai acest fapt i-a dăunat fotbalistului, aproape întreaga sa carieră jucând pentru cluburi din Brazilia. Viciile sale i-au pus o piedică în momentul în care a reuşit să se transfere în Europa, după doar un sezon la Fiorentina revenind în Brazilia, la Flamengo.

Marcator a 101 goluri în cele 269 de prezențe în formația celor de la Botafogo şi a altor 172 de goluri în 297 meciuri pentru Corinthians, Sócrates a avut ocazia să evolueze în 60 de partide pentru echipa națională a Braziliei, pentru care a marcat de 22 de ori. Plecarea sa în Europa s-a produs abia în 1984, pe când ajunsese deja la 30 de ani, o vârstă destul de înaintată pentru a mai fi capabil să realizeze lucruri mărețe.

După o carieră strălucitoare în fotbal, Sócrates s-a înscris la Facultatea de Medicină din Ribeirão Preto, la finalul studiilor alegând să practice medicina, renunțând la cariera sa de antrenor. La vârsta de doar 57 de ani, în data de 4 decembrie 2011, Sócrates se stinge din viață, după mai multe internări în spitalul Albert Einstein din Sao Paolo.

Sursă imagine principală: theguardian.com


Citește și alte articole despre fotbal
○ Ilie Balaci, cel mai iubit dintre olteni, ajuns la 61 de ani