Deși absolut necunoscut opiniei publice, ori foarte rar pomenit, Sanger este unul dintre cele mai importante nume din istoria omenirii, britanicul fiind unul dintre cei patru ce au obţinut două premii Nobel.

Născut în Gloucestershire, la data de 13 august 1918, dintr-o familie foarte înstărită, atât financiar cât și intelectual, cu un tată medic, Sanger nu a impresionat în perioada liceului, fiind un elev mediocru.

Cu toate acestea, este admis la St. John’s College, în Cambridge, acolo unde optează pentru medicină, exact ca și tatăl său, cel ce studiase tot la Cambridge. În anul următor își schimbă priorităţile, optând pentru biochimie, o materie relativ nouă pentru acele vremuri.

Singurul hormon a căror aminoacizi componenţi nu erau în totalitate cunoscuţi era insulina, asupra căruia avea să își îndrepte atenţia Sanger.

După o perioadă de 12 ani de studii, acesta reușește să întreprindă o analiză completă a insulinei, descoperirea sa fiind recompensată cu Premiul Nobel pentru chimie, în 1958.

După anul 1962 britanicul începe studiile ADN-ului și ARN-ului, după o perioadă de aproape patru ani în care nu a mai avut nici o descoperire autentică. La șase ani distanţă reușește să codifice o secvenţă ARN cu 120 de nucleotide, ceea ce depășea orice descoperire făcută până la acea vreme.

Momentul de vârf al carierei lui Sanger a fost atins în anul 1978, la momentul publicării întregei secvenţe de peste cinci mii de baze de ADN descoperite de către el. Pentru acestea primește cel de al doilea premiu Nobel, în anul 1980.

Trăiește până la 95 de ani, în ultimii 25 dedicându-se în totalitate familiei, oprindu-se din a mai realiza studii încă de la 70 de ani.

Cel ce este considerat unul dintre cei mai mari biochimisti din toate timpurile se stinge din viaţă în anul 2013, în timpul somnului.

Sursă foto: New York Times


Citește și alte articole despre medicină
○ Ibn al-Nafis, un nume care pentru mulţi nu spune absolut nimic
○ Un italian, stâlp al medicinei moderne