Denumită la început Daimler-Benz AG, compania a fost înfiinţată prin unirea Benz&Cie, cea mai mare companie producătoare de mașini din acel deceniu și DMG (Daimler Motoren Gesellschaft), singura rivală a celor de la Benz pe piaţa auto.

Fuziunea a fost posibilă la mai bine de 20 ani de la decesul fondatorului DMG, Gottlieb Daimler, într-o perioadă în care acţiunile ambelor companii începuseră să scadă dramatic, în contextul unei crize financiare.

La acea vreme, inginerul Karl Benz nu putea fi considerat un simplu inginer. Vorbim, mai degrabă, de un inventator, acesta fiind creditat cu primul patent al unui automobil.

Construcţia sa din anul 1885 a unui autoturism de o simplitate ieșită din comun, pentru aceste vremuri, cu un motor conectat la roţi prin curele și lanţuri luate de la bicicletă, este considerată ca fiind prima construcţie a unui automobil. Cu ajutorul invenţiei, soţia acestuia a călătorit mai bine de 100 km.

Fondatorul DMG, cel ce nu a apucat măcar să îl cunoască pe Benz, este, de asemenea, creditat ca fiind un inventator. Mai exact, Gottlieb Daimler este cel ce a construit prima motoclicletă, într-adevăr, cu ajutorul celui pe care acesta îl angajase la atelierul său din Cannstatt, W. Maybach.

Dacă este să privim acum, la mai bine de 90 de ani de la apariţia mărcii, putem spune că vorbim de una dintre cele mai de succes fuziuni ale secolului. Poate succesul lui Karl Benz nu ar fi fost la fel de mare, dacă ar fi existat un competitor în acele vremuri.

Merceses-Benz este în prezent unul dintre cei mai mari producători de vehicule de lux la nivel mondial, anual fiind înmatriculate peste un milion de mașini aparţinând acestui producător.


Citește și alte articole despre Mercedes-Benz
○ Mercedes-Benz C111 – putere, eleganţă și viteză