Nascut in anul 1901, Horace Gallup a fost promotorul sondajelor de opinie, dar si cel care, in anul 1936 avea sa infinteze Gallup Inc., primul institut de profil. Mult timp, sondajele de opinie ii purtau numele, ca tip de ancheta.

Primele sale sondaje de opinie au fost realizate in 1936, chiar in anul infintarii Gallup Inc., an in care aveau sa se desfasoare alegeri prezidentiale in Statele Unite ale Americii, grupul condus de acesta reusind sa prezica in mod corect victoria democraticilor.

Prezicerile oferite pentru alegerile au continuat sa fie corecte in aproape toate alegerile ce au urmat sa se desfasoare in SUA, singurele erori fiind in anii 1948 si 1976.

Inceputurile in ceea ce privea temele de cercetare ale sondajelor erau destul de avansate, fiind desfasurate activitati de cercetare nu doar in cazurile alegerilor electorale ori prezidentiale, ci in toate temele de referinta ale acelor vremuri.

Intre anii 1937 si 1939 au realizat sondaje de opinie pe teme precum religia, starea familiei, bomba atomica, diverse subiecte referitoare la cel de Al Doilea Razboi Mondial, etc.

Compania infintata de acesta continua sa existe si in zilele noastre, avand mai mult de 30 sedii in intreaga lume, pastrandu-si chiar si numele, asta desi dupa decesul lui Horace aceasta a fost vanduta.

Mai bine de 500 de companii si-au aratat interesul pentru achizitionarea grupului condus la acel moment de fiul lui Gallup, Alec.

Dupa mai bine de patru ani de negocieri, James Clifton devine CEO al grupului condus pana la acea vreme de familia Gallup.

In anul 1999 avea sa fie publicata prima carte sub semnatura grupului Gallup, carte ce avea sa devina in scurt timp un bestseller in Statele Unite, dar si in alte state.

Pe calcaiul succesului primei publicatii, Gallup a scos un al doilea bestseller, in urmatorii trei ani urmand sa publice alte 4 carti, toate inregistrand un mare succes si aducand un profit considerabil.

In anul 2003 Gallup a deschis un campus al Universitatii Gallup pe raul Missouri, in Omaha, Nebraska. Un campus construit pe mai bine de 15 hectare de teren si care a costat mai bine de 10 milioane de euro.

In prezent, Gallup Inc. ofera consultanta strategica pentru unele dintre cele mai mari companii din intreaga lume.

Sursa foto: gallup.com


Citeste si alte articole despre istorie
○ Oktoberfest, istoria celui mai longeviv festival
○ Albert Einstein – curiozitati