Se numeste George Constantinescu, s-a nascut in anul 1881 la Craiova si a fost o personalitate marcanta a secolului al XX-lea. Inginer, om de stiinta, inventator de talie mondiala, numele acestuia figureaza intr-un clasament al celor mai mari inventatori din toate timpurile, desi este aproape necunoscut in tara sa natala.

Inginerul Constantinescu a fost numit de catre revista engleza The Graphic unul din cei 17 titani ai lumii care au revolutionat stiinta, asezandu-l alaturi de Einstein, Marconi, Lister sau Edison.

Intr-un secol dominat de inventiile* Americanilor, 90 la numar, urmati de Marea Britanie si Scotia, cu 20 de inventii, Romania reuseste sa ocupe locul al treilea, cu 18 inventii, detronand Germania (10), Franta (7), Suedia (6), Japonia (4) sau Rusia (3).

Trei din cele 18 descoperiri sunt patentate de catre George Constantinescu, cel care a mai avut un numar de peste o suta de inventii inregistrate si alte 170 de brevete neinregistrate.

Se vorbeste despre o secretomanie ce se invartea in jurul acestuia, englezii incercand la un moment dat chiar sa isi atribuie meritele pentru o inventie ce apartinea insa romanului, cel care, spre ghinionul britanicilor, era in viata la acel moment, avand timpul necesar sa dovedeasca autenticitatea descoperirii sale.

De asemenea, multe dintre inventiile sale nu au fost apreciate la adevarata lor valoare, unele dintre acestea nefiind folosite, in ciuda faptului ca romanul a dovedit de zeci de ori necesitatea folosirii lor si progresul pe care il aducea industriei, prin utilizarea lor.

Majoritatea cladirilor din Romania sunt construite din beton armat, lucru pentru care ii multumim acestui emerit inginer, George Constantinescu fiind primul care a utilizat betonul armat in constructia cladirilor.

George Constantinescu alege sa se mute in Londra, in urma propunerii venite din partea directorului companiei Standard Oil, cel care avea sa il ajute financiar, ajutor de care nu avea parte in Romania.

Inginerul roman a avut un aport important in cadrul primului Razboi Mondial, inovatia sa adusa in crearea avioanelor Bristol avand sa schimbe viitorul armelor de razboi.

Acesta a inventat dispozitivul de tragere sincronizata a tirului mitralierelor de bord printre palele elicei pentru avioanele englezesti, vice maresalul Sir John Maitland aducandu-i omagii romanului nostru.

Constantinescu a unificat doua viziuni diferite, viziunea fizicienilor si a muzicienilor asupra armoniei si acusticii, folosindu-se de muzica in stiinta, demonstrand ca sunetele pot transmite energie, dupa legi similare cu legile energiei.

Creaza o noua stiinta, sonicitatea, aplicatiile acestei noi stiinte fiind multiple, poate insuficient exploatate in zilele noastre.

Alte inventii ale romanului sunt si convertorul de cuplu, pompa sonica, tunul sonic, motorul diesel cu injector sonic, o hidrocentrala ce alimenta cu energie electrica resedinta acestuia, un propulsor pentru reducerea zgomotului produs de barci, etc.

S-a stins din viata la varsta de 84 ani, pe data de 11 decembrie 1965, in Marea Britanie, departe de casa.

Sursa foto: giz.ro