Pentru prima oară în istorie, o persoană de o altă naționalitate decât cea daneză candidează la alegerile regionale din Danemarca. Ales de către social democrați ca variantă ideală la alegerile pentru regiunea Iutlanda de Nord, George Matache este văzut cu ochi buni de către mulți dintre locuitorii regiunii.

Alegerile, ce vor avea loc pe data de 21 noiembrie, se vor desfășura simultan cu alegerile locale. Este foarte important de știut faptul că orice rezident european poate vota la alegerile regionale şi locale din Danemarca, cu condiția de a avea un cod de identificare (CPR).

Acest lucru nu le este foarte cunoscut românilor, dar şi a celorlalți străini din regiune, tocmai pe acest aspect punând accent şi George, prin declarația făcută la începutul acestei luni: “Folosirea drepturilor politice de către cetățenii europeni străini este în mare parte invizibilă”.

Ajuns în Danemarca în anul 2009, George a fost unul dintre cei 300 de studenți proveniți din afara țării, acceptați la Colegiul Universitar din Danemarca de Nord. Patru ani mai târziu, odată cu finalizarea studiilor, se înscrie în organizația Social Democratic Youth of Danemark.

În 2017, la opt ani distanță, George este primul român care candidează la alegerile regionale din Danemarca.

Sursă imagine principală: pagina de Facebook Narcis George Matache


Citește și alte articole despre politică
○ Bancherul cu studii în filosofie care a devenit presedintele Frantei