Personalitate complexă şi unul dintre cei mai importanți organizatori ai vieții culturale şi artistice din Europa de Est, Gheorghe Asachi s-a născut în anul 1788, în prima zi a lunii martie, în oraşul Herța, pe atunci parte din Moldova, în prezent oraș ucrainean.

Gheorghe Asachi este tatăl matematicianului Dimitrie Asachi, creatorul primului studiu de matematică superior românesc şi al lui Alexandru Asachi, desenator şi litograf al nuvelelor istorice redactate de însuși tatăl său. Soția sa a fost compozitoarea şi pianista Elena Asachi, originară din Iaşi. Poet, dramaturg şi traducător, Gheorghe Asachi poate fi considerat întemeietorul nuvelei istorice în țara noastră.

Gheorghe Asachi, pionier al culturii şi al artei în Moldova şi România
Statuia lui Gheorghe Asachi. Sursă foto: tuiasi.ro

Gheorghe Asachi şi-a făcut studiile departe de România, tatăl său alegând să îi ofere o educație mai bună, în oraşul Lemberg, în prezent parte din Ucraina, pe atunci parte din Austria. Asachi va studia mai târziu la Facultatea de Litere, Filosofie şi Ştiințe, timp de doi ani, după care alege să renunțe, pentru a se întoarce acasă, la funeraliile mamei sale.

În anul 1805 se îmbolnăvește de malarie şi pleacă la Viena, acolo unde avea să stea vreme de trei ani, perioadă în care studiază astronomia împreună cu Johann Tobie Bürg. Înainte de revenirea la Iaşi, din 1812, Asachi petrece câțiva ani şi în Italia, unde studiază arheologia și epigrafia.

Poate cea mai importantă realizare a lui Asachi este Albina românească, prima gazetă în limba română de pe teritoriul Moldovei, ce apare din anul 1829, cu 30 ani înaintea Unirii Principatului Moldova cu Țara Românească. Asachi a stat şi la baza întemeierii Academiei Mihăilene, cu implicarea directă a prințului Moldovei, Mihail Sturdza. Instituția şi-a obținut autorizația în anul 1834, pentru ca un an mai târziu să își deschide porțile pentru tineri doritori să studieze aici.

Odată cu deschiderea academiei, limba română devine folosită într-o instituție de învățământ din Moldova. Cele mai importante scrieri aparținând lui Gheorghe Asachi rămân poeziile din ciclul Leucaida şi nuvelele istorice Ruxanda Doamna.

Sursă imagine principală: tuiasi.ro