După două săptămâni lungi, în care maestrul Gheorghe Dinică a luptat cu o bronhopneumonie severă, pe data de 10 noiembrie 2009, la aproape trei săptămâni de la internarea la Spitalul Floreasca, inima îi stă în loc şi refuză să mai bată din nou. Încercările medicilor de a-l resuscita au fost zadarnice, astfel că este declarat decesul, la ora 13:00.

Acest uriaș actor, a cărui întreagă existență a fost dedicată teatrului, se stingea din viață la vârsta de 75 de ani, în urmă cu exact opt ani. Distins cu Ordinul Meritul Cultural, dar şi cu numeroase alte premii, Gheorghe Dinică este unul dintre cei mai reprezentativi actori români ai secolului trecut, dar şi unul dintre cei mai activi actori români. A jucat în peste 80 de filme şi a urcat pe scena marilor teatre din capitală, încă din 1961, anul în care a şi absolvit Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Gheorghe Dinica, in rolul filantropica.
Sursă foto: Click

Debutul cinematografic şi-l face doi ani mai târziu, în anul 1963, în filmul “Străinul”, o adaptare a romanului omonim, scris de Titus Popovici. În scurt timp ajunge o emblemă a artei în România, iar colaborările sale cu regizorul Sergiu Nicolaescu îi aduc numeroase distincții.

Replica personajului Lăscărică (“Nu trage dom’ Semaca! Sunt eu, Lăscărică!”), personaj jucat de către Gheorghe Dinică în filmul “Cu mâinile curate” a rămas celebră chiar şi în prezent, la 45 de ani de la apariția producției.

“O mână întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană” este o altă replică celebră pentru care Dinică nu poate fi dat uitări, şi cel mai probabil va rămâne în amintirea noastră, mult timp de acum înainte.

Sursă imagine principală: nationaltv.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ Laura Stoica ar fi împlinit astăzi 50 de ani