Fostul selecționer al echipei naționale a României, pentru care a evoluat în nenumărate rânduri din postura de căpitan, “Regele” fotbalului românesc, aşa cum a fost poreclit Gheorghe Hagi, împlinește vârsta de 53 de ani. Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști români din istoria fotbalului, Gheorghe Hagi s-a implicat în fotbalul românesc atât din postura de jucător, selecționer, cât şi din postura de antrenor al clubului pe care chiar acesta l-a fondat. O serie de jucători descoperiți de acesta evoluează în prezent pentru echipa națională a României, deşi nimeni nu ar fi crezut că acest lucru va fi posibil.

Gheorghe Hagi s-a născut în data de 5 februarie 1965, într-un sat din Dobrogea, la mai puțin de 40 de kilometri de Constanța. Primul său contact cu o minge de fotbal l-a avut la vârsta de 5 ani, interesul său pentru fotbal manifestându-se de la o vârstă foarte fragedă. În anul 1973, întreaga familie a acestuia se mută la oraș, în Constanța, unde Gheorghe Hagi va avea pentru prima oară șansa de a evolua fotbal la nivel organizat. În anul 1976, tânărul Hagi, în vârstă de doar 11 ani, evoluează în prima sa competiție, Cupa Speranțelor, în formația celor de la Tomis Constanța. Impresionează în cadrul competiției şi este numit cel mai tehnic jucător din turneu, chiar dacă formația sa nu câștigă Cupa.

Gheorghe Hagi împlinește astăzi vârsta de 53 de ani

Sub conducerea antrenorului Constantin Ardeleanu va avea parte de primul său cantonament, desfăşurat la Simeria. La vârsta de 14 ani evoluează pentru prima oară în selecționata României, la lotul U16, câștigând la debutul său, 2-0 cu Grecia. În anul 1981 debutează în lotul U17 al României, iar în 1982 debutează în prima ligă, într-o înfrângere a clubului său, Farul Constanța. La doar un an distanță, Gică debutează la echipa națională de seniori, într-o partidă cu Norvegia, susținută de “tricolori” la Oslo şi încheiată la egalitate, cu scorul de 0-0.

Se transferă la Sportul Constanța, alături de care încheie sezonul 1984-1985 pe poziția secundă, atrăgând atenția cluburilor mari. Tot în 1984 bifează primul său Campionat European, având însă neșansa de a se afla într-o grupă infernală, alături de Spania, Portugalia şi Germania de Vest. Este împrumutat la Steaua, doi ani mai târziu, acolo unde avea să rămână însă până la vârsta de 25 de ani. În perioada petrecută la Steaua a marcat de 76 de ori în cele 97 de partide disputate.

Hagi la Real Madrid.
Sursă foto: eusunt12.ro

În 1990 pleacă la Real Madrid, alături de care nu reuşeşte să devină campion. În anul 1994 devine unul dintre puțini fotbaliști care vor evolua pentru ambele cluburi de legendă din Spania, odată cu transferul la FC Barcelona. Cumulat, Hagi va fi pe teren în o sută de partide pentru cele două cluburi, marcând 23 de goluri. Participă la trei Campionate Mondiale şi trei Campionate Europene, în anul 1994 fiind inclus în cel mai bun unsprezece al CM, alături de jucători precum Dunga, Romario, Roberto Baggio, Hristo Stoichkov sau Paulo Maldini.

Ultimul club de fotbal pentru care a evoluat este şi clubul căruia i-a oferit cele mai mari satisfacții, Galatasaray Istanbul. Alături de aceştia, Hagi a câștigat Cupa UEFA, Supercupa Europei, Cupa Turciei, Supercupa Turciei, dar şi patru titluri de campion, în sezoane consecutive. Cariera sa de antrenor a început chiar la selecționata României, urmând să se încheie, cel mai probabil, la clubul Viitorul Constanța.

Sursă foto: hotnews.ro


Citește și alte articole asemănătoare
Un deceniu de la moartea lui Nicolae Dobrin, legenda fotbalului românesc