Giuseppe Levi s-a născut la data de 14 octombrie 1872, în nord-estul Italiei, în oraşul Trieste. Părinții săi erau Michele Levi și Emma Perugia, doi bancheri evrei cu o situație materială foarte bună. Tocmai din acest motiv, Giuseppe Levi a primit o educație europeană la una dintre cele mai importante unități de învățământ din regiune. La vârsta de doar 17 ani are ocazia să participe la cursurile de specializare în medicina practică, desfășurate la Institutul Regal de Studii Superioare din Florența. Avea să își impresioneze profesorii, fapt pentru care este acceptat ca stagiar la Institutul de Patologie a lui Alexandru Lustig, de unde a şi absolvit, în anul 1895.

Primul său job important a fost cel de asistent la Institutul de Anatomie Umană din Florența, post pe care l-a ocupat vreme de mai bine de un deceniu. Avea să ocupe această poziție după ce, în prealabil, lucrare vreme de un an alături de medicul psihiatru Eugenio Tanzi. Pasionat în egală măsură de histologie, anatomie și citologie, Levi s-a concentrat pe studierea țesutului nervos, având chiar descoperiri extrem de importante despre arborele axonului şi a conexiunilor acestuia. Levi a fost, mai presus de toate, profesor de anatomie la Universitatea din Torino, unde a avut șansa să predea unor elevi ce aveau să ajungă laureați Nobel.

Giuseppe Levi: mentorul a trei laureați Nobel
Giuseppe Levi și Rita Levi Montalcini. Sursă foto: nannimagazine.it

Interesele sale pentru cercetarea celulelor şi a nervilor i-au inspirat pe elevii săi, trei dintre aceştia devenind entități ale medicinei moderne. Levi a păstrat legătura cu elevii săi, chiar şi după expulzarea acestora din Italia. Forțat de împrejurimi, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Levi a abandonat studiile, până la încheierea războiului. Nu același lucru aveau să îl facă şi elevii săi, de asemenea evrei. Salvador Luria a fost primul dintre elevii săi premiat de către Academia Suedeză, în anul 1969, la patru ani de la moartea profesorului său, pentru descoperirile făcute despre mecanismul de replicare și structura genetică a virușilor.

Următorul elev al acestuia care a fost premiat cu Nobel a fost Renato Dulbecco, șase ani mai târziu, în 1975, pentru munca pe oncovirusuri. În anul 1986 a venit rândul neurologului Rita Levi-Montalcini, a doua femeie din istorie care obținea Nobelul în medicină. Giuseppe Levi a colaborat până la moartea sa cu toți elevii săi, fără munca şi aportul acestuia progresul neurologiei fiind mult mai greoi.


Citește și alte articole despre premiul Nobel
○ Róbert Bárány: câștigător al premiului Nobel în timp ce era prizonier de război