Richard Stallman, un programator şi activist american, anunța la data de 27 septembrie 1983, în cadrul unei întâlniri a MIT, că a reuşit să proiecteze împreună cu colaboratorii săi un sistem de operare ce se diferenția de tot ceea ce exista până la acel moment prin faptul că oferea libertate deplină utilizatorilor săi.

Acestora nu doar că le era permis să folosească sistemul de operare, dar orice persoană avea dreptul să copieze, să distribuie sau să modifice sistemul, pentru a corespunde cerințelor personale.

Odată cu luna decembrie a anului 1992, Richard a reuşit să finalizeze utilitățile oferite, însă fără a reuși să pună la punct varianta finală a nucleului GNU Hurd.

Cam în aceeași perioadă, inginerul Linus Benedict Torvalds lucra la crearea unui nucleu pentru sistemele de operare, astfel că a doua variantă a mult mai cunoscutului kernel Linux apare sub licența GNU General Public License.

Linux 0.12, lansat în anul 1992, a fost primul nucleu funcțional compus complet din software liber. La dezvoltarea Linux, creatorul acestui kernel a folosit instrumentele de programare lansate de către GNU, astfel sistemul de operare GNU, deşi nu foarte cunoscut în prezent, este folosit pe scară largă, prin intermediul Linux, şi nu numai.

Spre finalul anului 2000, cei de la GNU reușiseră să definească varianta finală a nucleului GNU Hurd, varianta lor, ce fusese înlocuită de Linux.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Tehnologia 5G, implementată în următorii doi ani: această tehnologie va permite șoferilor să comunice cu indicatoarele auto