În anul 1905, la data de 18 noiembrie, în oraşul Ialoveni, parte din Basarabia, se năştea Grigore Alexandru Benetato, unul dintre cei mai prolifici medici publiciști din România. Membru titular al Academiei Române, medicul şi fiziologul Grigore Benetato a avut numeroase contribuții în domeniul fiziologiei, imunologiei şi al medicinei sportive, dar nu numai. Cu toate acestea, numele său nu este îndeajuns de cunoscut, existând foarte puține lucruri notate despre cel care a scris şi a publicat, de-a lungul vieții sale, peste 700 de articole științifice.

Grigore Benetato şi-a petrecut copilăria în oraşul natal, Ialoveni, pentru ca apoi să se mute în Chișinău, unde şi-a făcut studiile liceale. După finalizarea celor opt ani de liceu, s-a mutat la Cluj, acolo unde a urmat cursurile Facultății de Medicină, în 1929 obținând titlul de doctor în medicină şi chirurgie cu tema “Contribuțiuni la studiul metabolismului lipidelor”. La doi ani de la finalizarea studiilor alege să meargă în Germania, pentru a-şi aprofunda cunoștințele.

În cei doi ani petrecuți în Heidelberg şi Berlin, Grigore Benetato are șansa de a lucra alături de renumitul fiziolog Otto Meyerhof, deținător al Premiului Nobel. Din anul 1934 şi până în ultimul an al vieții sale, a fost, pe rând, profesor suplinitor, profesor titular de fiziologie, iar mai apoi, între 1958 şi 1972, șef al catedrei de fiziologie a Facultății de Medicina din București.

În cei peste 35 de ani de activitate a format excepționali savanți şi profesori de fiziologie şi fiziopatologie. Grigore Benetato a fost membru al Societății de Chimie Biologică din Paris şi al Societății de Fiziologie din U.R.S.S. Pe data de 9 iunie 1972, Grigore Benetato se stinge din viață, la doar 66 de ani.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ Nicolae Kalinderu: lucrări de excepție în domeniul histopatologiei şi al microbiologiei