După o cercetare amănunțită, în urma a peste trei mii de autopsii, într-un institut de patologie din Viena aveau să fie descoperite grupele sanguine. Karl Landsteiner, austriacul ce şi-a dedicat întreaga existență cercetărilor medicale, este descoperitorul grupelor sanguine, acesta având contribuții cheie în multe domenii ale medicinei.

Studiind membrana hematiilor, Karl descoperă că întâlnirea macromoleculelor din globulele roşii cu omoloagele din plasmă conduce la distrugerea hematiilor. Astfel, excluzând conflictele imunologice, Karl descoperă grupele de sânge A, B şi 0.

Face aceste descoperiri urmărind îndeaproape reacțiile imunologice ale unor animale la contaminarea cu virusul poliomielitei, fiind convins de faptul că este vorba de o reacție la un anticorp.

Avea să fie descoperirea pentru care în anul 1930 a primit premiul Nobel în medicină. Însă aceasta nu avea să fie unica descoperire de anvergură a austriacului. Tot Karl este cel care a descoperit, ceva mai târziu, în anul 1940, factorul Rh în sânge, asociat de către acesta cu mortalitatea infantilă.

În urma descoperirilor  grupelor sanguine a fost deschisă calea transplantului de organe şi al transfuziilor sanguine. Probabil descoperirile acestuia au salvat deja sute de milioane de vieți omeneşti, în ciuda faptului că numele austriacului este foarte rar pomenit în prezent.

Karl Landsteiner a trăit vreme de 75 de ani, decesul acestuia survenind în urma unui atac de cord, pe 26 iunie 1943, în timp ce se afla în laboratorul său. Scrierile acestui renumit medic continuă să fie de actualitate, la aproape o sută de ani distanță de la moartea sa.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole despre medicină
○ Celula: Rudolf Virchow, fondatorul patologiei celulare