Ziarist, romancier şi poet, Halldór Kiljan Laxness, pe numele său întreg, a fost unul dintre cei mai de marcă scriitori islandezi din istorie. Pentru lucrările sale, Academia Suedeză i-a oferit acestuia cel mai prestigios titlu internațional, premiul Nobel în literatură, Halldór devenind unicul islandez care primește această distincție. Islanda, deşi este leagănul artei narative nordice, din cauza situației de la acel moment, a condițiilor ce nu permiteau ridicarea societății şi a lipsei cărților a reuşit destul de greu să se ridice, din punct de vedere cultural.

Scriitorii erau obligați să utilizeze doar limba maternă în operele lor, astfel că nu ajungeau să fie citiți decât de populația islandeză. În timpul acelei perioade de sărăcie, Halldór Laxness a reuşit să se facă remarcat, arta narativă a acestuia ajungând la inima poporului său. Halldór descria în poeziile sale imaginea reală a condițiilor de trai din Islanda, exploatând totodată evenimentele ce se petreceau pe meleagurile țării sale.

Halldór Laxness s-a născut pe data de 23 aprilie 1902, în capitala statului Islanda, Reykjavík. În anul 1916 publica primul său articol, pe vremea când avea doar 14 ani şi era elev la școala din Reykjavík. A mai avut nevoie de doar alți trei ani pentru a publica primul său roman, denumit Barn náttúrunnar, apărut în anul 1919. În 1922, Laxness se călugărește, iar în perioada în care a stat în mănăstire a studiat teologia, filosofia, dar şi limba latină şi franceză.

Despre cei doi ani petrecuți în mănăstire, Laxness a scris în două dintre cărțile sale, romanul Undir Helgahnuk, apărut în anul 1924 şi Vefarinn mikli frá Kasmír, apărut în anul 1927. Tot în aceeaşi perioadă apare şi romanul Sjálfstætt fólk, considerată una dintre cele mai bune cărți scrise vreodată. În anul 1955 a primit premiul Nobel pentru întreaga sa activitate. În următoarele trei decenii a mai publicat doar patru cărți, însă şi câteva opere de teatru. S-a stins din viață în anul 1998, la vârsta de 95 de ani, după ce vreme de aproape zece ani a suferit de Alzheimer.

Sursă foto: ruv.is


Citește și alte articole despre Islanda
Vizită în Reykjavík, inima Islandei