Sistemul folosit în prezent în tenisul de câmp pentru a oferi în timp real înregistrarea punctelor contestate de jucători, în vederea modificării unor decizii considerate greşite, poate deveni unica modalitate de arbitrare a partidelor de tenis.

În urma hotărârii luate de reprezentanții ATP, turneul Next Gen de la Milano va fi primul turneu din istoria tenisului de câmp ce nu va fi decis de arbitrii de linie, ci de sistemul Hawk-Eye.

Turneul de la Milano, ce se va desfăşura în perioada 7-11 noiembrie, şi la care vor lua parte primii şapte jucători U21 din acest an, plus deținătorul unui wildcard, va reprezenta o premieră absolută în tenisul mondial.

Tehnologia Hawk-Eye, folosita la Wimbledon.
Tehnologia Hawk-Eye, folosită la Wimbledon. Sursă foto: wikipedia.org

În prezent, această decizie a reprezentanților ATP nu modifică şi regulamentele celorlalte turnee. Un succes al sistemului poate conduce însă la implementarea sa şi în următoarele turnee, eliminând astfel arbitrii de linie, fiind păstrat doar arbitrul de scaun, alături de arbitrul video.

Pe parcursul acestui an au fost anunțate şi alte modificări ale regulamentului, ce urmează să fie puse în practică exclusiv la acest turneu.

Astfel, meciurile din cadrul turneului de la Milano se vor desfăşura în sistemul cel mai bun din cinci seturi, însă seturile vor fi câştigate în momentul în care unul dintre jucători ajunge la patru game-uri în favoarea sa, şi nu la şase, ca în prezent.

De asemenea, se va renunța la regula repetării serviciului în cazul în care mingea loveşte fileul, iar pauzele între servicii vor fi scurtate.

Aceste inovații ar putea deveni în scurt timp regulamente oficiale ale tuturor turneelor din circuit, fiind foarte probabil ca tenisul de câmp să sufere modificări majore.


Citește și alte articole despre sport
○ Impactul substanţelor interzise în sport (1928-2017)