Nascut in secolul al XIII-lea, in anul 1213, al-Nasif si-a legat activitatea de mai bine de opt domenii, insa a ramas in istorie pentru aportul adus la progresul medicinei si al urologiei.

A scris mai bine de 300 de volume in medicina, doar 80 dintre acestea fiind insa gasite si traduse.

Ca mai toti predecesorii sai, Ibn al-Nafis a incercat sa aduca imbunatatiri medicinei si a lucrurilor stiute pana la acel moment, contestand punctele de vedere ale unora dintre medicii arabi, triand extrem de concis anumite puncte de vedere, in putine randuri ajungand sa fie de acord cu ceea ce era deja scris.

Al-Nasif a oferit informatii corecte si precise despre circulatia sangelui in organism, contrazicand ceea ce se stia pana la acel moment, din scrierile lui Galen, unul dintre cei mai renumiti medici din istoria Antichitatii, scrieri ce fusesera deja imbunatatite de Avicenna.

Acesta elimina notiunile despre care se vorbea in scrierile lui Galen referitoare la prezenta porilor invizibili din septul interventricular. De asemenea, acesta demonstreaza faptul ca exista doar doua ventricule, nu trei, asa cum nota Avicenna.

Observa, de asemenea, faptul ca venele pulmonare (descrise de el), primesc sange din arterele pulmonare. Desi aportul lui al-Nasif este unul imens, abia in anul 1628 este definitivata circulatia sanguina si modul in care aceasta se realizeaza, William Harvey fiind cel care reuseste acest lucru.

Inaintea acestei realizari a medicului britanic, Leonardo da Vinci facuse numeroase schite cu structura inimii si miscarea de rotație a acesteia pentru pomparea sangelui.

Intr-o noua contradictie cu Galen, al-Nasif avea sa descrie in mod corect componentele aparatului urinar, contrazicand din nou scrierile lui Galen.

Scrierile si descoperirile lui al-Nasif nu s-au oprit insa aici, cele cinci lucrari din domeniul medicinei nefiind singulare, acesta scriind alte sase carti, cate doua din fiecare dintre urmatoarele domenii: lingvistica, logica si filozofie.

S-a stins din viata la varsta de 75 ani, in anul 1288.

Sursa foto: 1mhealthtips.com