Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, în comuna Bistreț din Dolj, chiar în ziua de Sfânta Mărie, însă familia acestuia l-a declarat la Sfatul Oficial abia pe 13 septembrie.

Astăzi, pe 13 septembrie, Ilie Balaci împlinește în mod oficial vârsta de 61 de ani, iar o scurtă trecere în revistă a celui ce a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie este iminentă.

Geniul său pe terenul de fotbal începe să fie remarcat încă din anul 1972, pe când avea doar 15 ani, moment în care Balaci este inclus pentru prima oară în lotul primei echipe al Universității Craiova, fără a debuta însă, fiind păstrat pe banca de rezervă toată partida.

Anul viitor are şansa debutului, într-un sezon în care Craiova îşi ia revanşa în fața cluburilor bucureștene, câştigând campionatul, ocupând primul loc de la începutul şi până la finalul sezonului.

În acel an, Universitatea este eliminată în fazele inferioare ale Cupei UEFA de către belgienii de la Standard Liege, deşi alb-albaştrii eliminaseră în turul anterior clubul italian Fiorentina.

Ilie Balaci, Universitatea Craiova.
Sursă foto: csuc.ro

În 1974 este chemat şi la echipa națională, fiind cel mai tânăr jucător din primul unsprezece al formației României, la doar 17 ani. De-a lungul celor treisprezece sezoane la prima echipă a Universității, Ilie Balaci şi-a trecut în palmares trei titluri de campion, patru cupe ale României, dar şi două trofee personale.

În toată această perioadă, Universitatea a avut nouă sezoane în care a reuşit clasări pe podiumul primei ligi.

În anii 1981 şi 1982, Ilie Balaci este ales cel mai bun fotbalist din campionatul intern, într-o încununare nu doar al succesului personal, ci şi al succesului formației pentru care evolua. În sezonul 1982 este înregistrat primul succes major al unui club românesc pe plan extern, Universitatea reuşind o calificare în turul al treilea al Cupei Campionilor.

Anul următor avea să aducă o performanță uluitoare pentru fotbalul românesc, Craiova depăşindu-se pe sine, calificându-se în semifinalele Cupei UEFA.

Ilie Balaci Cupa UEFA.
Sursă foto: gsp.ro

Benfica Lisabona a fost adversara oltenilor în dubla din semifinale, calificarea fiind decisă de golul reuşit de portughezi în deplasare. După remiza cu scor alb din Portugalia, cele două cluburi au remizat şi la Craiova, scor 1-1, de această dată.

Poate cel mai impresionant record stabilit de Universitatea nu a fost neapărat cel al titlurilor de campioană obținute în fața unui regim comunist ce le interzicea succesul, ci prezența celor 14 dintre jucătorii Craiovei la echipa națională a României, în campania de calificare la Campionatul European din 1984.

Ilie Balaci a fost căpitan al echipei naționale în campania de calificare, însă nu a avut şansa de a juca la Europeanul din 1984, din cauza unei accidentări ce avea să îi pună capăt carierei de fotbalist la un nivel înalt.

Spre finalul carierei, în 1986, Ilie Balaci se transferă la Dinamo Bucureşti, rivala Craiovei, fără a avea rezultate notabile împreună cu aceştia.

Sursă imagine principală: eualegromania.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ Ion Oblemenco – 21 de ani fără „Tunarul din Bănie”