In prezent, televiziunea joaca un rol esential in viata majoritatii tinerilor, ajutand, sub diverse forme, in formarea personalitatii acestora.

Televiziunea deschide gustul pentru cultura, satisface pasiuni si ofera subiecte comune, alimentand conversatiile tinerilor. Fie ca vorbim de un film, o emisiunea culinara, un eveniment sportiv, ori un jurnal de stiri, fiecare dintre aceste tipuri de emisiuni ajuta in formarea personala.

Cum ar fi ca aproape tot colectivul sa poarte o discutie pe tema ultimului serial aparut, iar un singur tanar, sa asculte, izolat de grup.

Exista, in timp, riscul separarii totale de grupul la care adera, si de aparitia anxietatii, in momentul in care este nevoit sa fie in acel grup.

In cazul in care astfel de lucruri se intampla la scoala, o stare anxioasa va scadea dorinta tanarului de a se integra si va conduce la rezultate nesatisfacatoare la scoala, dar va avea impact negativ si asupra vietii sociale a acestuia.

Asadar, recomandarea mea, daca as avea o putere de decizie, este aceea de a alterna programele si continutul vizualizat la televizor.

Diversitatea ne poate ajuta sa intelegem si sa respectam opiniile si preferintele celorlalti.

Fiind intr-o continua formare, un tanar poate avea fluctuatii atunci cand vine vorba de alegerea finala, in ceea ce priveste domeniul catre care se va indrepta.

In timp, preferintele tinerilor se pot modifica, astfel ca, diversitatea ne poate oferi ocazia sa intelegem, inainte sa alegem.

Tinerii pot fi indecisi in ceea ce priveste alegerile pe care trebuie sa le faca.
Tinerii pot fi indecisi in ceea ce priveste alegerile pe care trebuie sa le faca.

Acest lucru se aplica, in mod cert, si atunci cand vorbim de televizor.

Urmarirea excesiva a unui singur tip de material, precum o emisiune culinara, poate suprima orice alte hobby-uri, stopand intr-un fel dezvoltarea tanarului pe alte planuri, ori introducerea lui in alte teme.

Ce ai schimba, daca ai avea puterea sa faci asta, si ce genuri de emisiuni de televiziune ai recomanda tinerilor?


Citeste si alte articole scrise de Mihai Teodorescu
○ Opriti televizorul si lasati copiii sa se joace.
○ Medicina romaneasca si „promovarea” ei in media