Tot mai multe companii internaționale oferă servicii pe întregul continent european, în ciuda faptului că plătesc impozit doar într-o anumită țară. De obicei, companiile importante aleg să îşi pună bazele într-una dintre Țările de Jos, din cauza mediului fiscal al acestora.

“Diferența dintre normele fiscale internaționale trebuie eliminată, pentru a se asigura o impozitare echitabilă a profiturilor companiilor digitale” se arată în documentul Ministerului de Finanțe.

Estonia condamnă situația actuală din Europa, în care impozitarea este strict legată de locul unde companiile digitale globale îşi au sediul, în timp ce acestea din urmă sunt active și oferă serviciile lor oriunde în Europa.

Serviciile în cauză concurează cu cele ale companiilor de publicitate electronică din Estonia, plătitoare de impozite pe teritoriul Estoniei. Dacă propunerea va primi aviz favorabil, societățile internaționale vor fi impozitate, în țara in care sunt active, şi nu în țara care este locația fizică a birourilor.

“Reglementările fiscale internaționale sunt depășite și nu mai pot satisface provocările generate de digitizarea economiei”, a concis un reprezentant al ministerului estonian. Propunerea prevede conceptul de loc permanent virtual de afaceri în impozitarea internațională.

Astfel, statele europene ar putea impozita societăți care nu sunt prezente fizic pe teritoriul țării. Estonia, țara care deține președinția fermă a Consiliului European, a propus această soluție globală, în cooperare cu alte blocuri economice.

Soluția, ce ar urma să fie aplicată pe o perioadă mai lungă de timp, este văzută cu ochi buni şi de Luxemburg sau Danemarca.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Tehnologia 5G, implementată în următorii doi ani: această tehnologie va permite șoferilor să comunice cu indicatoarele auto