Astăzi, la data de 26 iunie, marcăm a 30-a ediţie a Zilei Internaționale Împotriva Consumului și Traficului de Droguri. Încă din anul 1987, în urma propunerii venite din partea OMS, s-a luat decizia marcării zilei de 26 iunie ca fiind data la care, an de an, toate ţările membre ONU, vor atrage atenția populației globale asupra acestei probleme sociale, din ce in ce mai răspândită pe plan mondial.

În acest an, se pune un accent foarte mare pe educaţia celor tineri și pe stoparea consumului de droguri, în cazul celor ce nu depășesc vârsta majoratului.

În ultimul deceniu, numărul celor care consumă substanțe interzise, în mod haotic, până la vârsta de 18 ani, a crescut alarmant.

Poate nu faptul că aceștia consumă droguri este problema, ci mai degrabă reprezintă o problema momentul în care ei aleg să consume: la o vârstă fragedă, la care astfel de alegeri pot distruge orice speranță a tânărului la un viitor.

Consumul de droguri, într-un mod necontrolat, în scopuri ce nu ţin de tratarea vreunei afecţiuni, ori de controlul asupra tulburărilor neurovegetative, poate duce la supradozaj, în lipsa unei educaţii de consum.

Aproximativ 200.000 de oameni mor anual în urma supradozării, în ultimii 5 ani crescând foarte mult mortalitatea printre cei încadraţi în grupa de vârstă 15-32 ani.

De asemenea, procurarea drogului se poate dovedi esenţială, existând numeroase cazuri de decese survenite în urma consumului unui drog impropriu preparat, chiar dacă a fost administrat într-un dozaj mic.

„În primul rând, ASCULTĂ”, aceasta este sloganul din acest an al Organizației Națiunilor Unite, cu ocazia acestui eveniment.

În România, an de an, la data de 26 iunie există acţiuni de combatere a consumului de droguri, lucru ce se va întâmpla și în acest an. Încă de ieri, organizațiile ce își propun stoparea consumului de droguri au îndemnat la implicare, așteptând o prezenţă cât mai ridicată la întâlnirile în aer liber pe care le vor organiza.

Companii importante din Romania, precum Decathlon, și-au anuntat implicarea, în mod direct, în acest eveniment.


Citește și alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ 147 de ani de la decesul unuia dintre cei mai remarcabili romancieri englezi
○ Carl Gustav Jung și psihologia analitica