Oraşul Londra, în prezent vizitat anual de mai bine de 15 milioane de persoane, a cunoscut cel mai mare progres al său în secolul al XVII-lea. Londra a fost, înainte de anul 1666, un oraş de dimensiuni medii, a cărui populație majoritară trăia în mediul rural. Oamenii locuiau în case aflate la distanțe foarte mici unele de celelalte.

Incendiul din anul 1666 continuă să reprezinte cel mai important episod din întreaga istorie a oraşului Londra. Progresul inimaginabil al Londrei ar fi fost imposibil fără marele incendiu din 1666. Incendiul a pornit din brutăria lui Thomas Farriner, răspândindu-se într-un timp relativ scurt şi la locuințele învecinate.

Incendiul din Londra, 1666. Zona afectata este reprezentata cu roz.
Incendiul din Londra, anul 1666. Zona afectată este reprezentată cu roz. Sursă foto: wikipedia.org

Focul a cuprins cu repeziciune centrul vechi al oraşului, vântul puternic fiind un aliat al incendiului. Mijloacele oamenilor de a lupta cu focul erau destul de limitate. Cazanele cu apă, de unde oamenii luau apă cu gălețile, pe care o aruncau apoi pe foc, era una dintre variante, însă nu era de foarte mare ajutor.

Distrugerea clădirilor arse, înainte de răspândirea focului, era singura modalitate de a opri urgia. În cele patru zile de incendiu, au fost distruse aproximativ 13.000 de case, 87 de biserici parohiale şi 44 de clădiri administrative.

Reconstrucția oraşului a condus la apariția unor clădiri uluitoare pentru acele vremuri. De asemenea, au apărut servicii publice, ca o lecție primită în urma incendiului. Incendiul din anul 1666 a oferit Londrei a doua şansă. Londra devenea, în scurt timp, cel mai important oraş european.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ 27 de ani de la cutremurele pereche de pe 30 si 31 mai 1990