Pe data de 10 ianuarie, în urmă cu exact unsprezece zile, un grup de clujeni plecau pe jos către Bucureşti, cu scopul de a ajunge în capitală la protestul anunțat pentru data de 20 ianuarie. Imediat ce povestea a ajuns în media, aceştia au început să primească mesaje de amenințări de la diverse persoane, prin mesaje pe telefoanele mobile. Acest lucru nu avea însă să îi sperie, iar drumul lor de peste 400 de kilometri avea să ducă în Bucureşti.

La fel cum au procedat şi minerii din Gorj, în urmă cu mai puțin de un an, grupul de clujeni a reuşit să ajungă în Piața Universității, la orele la care era planificat protestul spontan. Încă de la primele ore ale protestului, atât tinerii sosiți din Cluj, cât şi puțini protestatari adunați până la acel moment în Piața Universității au fost separați în grupuri mixte de către forțele de ordine. Aproximativ 2000 de jandarmi erau detașați pentru a asigura buna desfășurare a manifestației. Unul dintre acești jandarmi, al cărui nume nu a fost făcut încă public, a îndrăznit să folosească forța, într-un moment în care acest lucru nu se impunea.

Doar norocul a făcut ca totul să nu degenereze într-o bătaie generală, într-un moment foarte neprielnic. Oameni sosiți de la peste 400 de kilometri distanță pentru un protest pașnic, sunt loviți de către un tânăr frustrat, probabil, de faptul că nu şi-a putut lua permisie. Amenințați, bătuți, arestați! Deşi șeful său dădea asigurări că angajații Jandarmeriei nu vor inflama spiritele şi nu vor acționa decât în cadru legal, acest lucru nu s-a întâmplat.

protest-20-ianuarie
Sursă foto: pressone.ro

Potrivit articolului 32 din legea 550/2004: “Dacă, după avertizare, participanții nu s-au dispersat, aceștia sunt atenționați prin mijloacele de amplificare sonoră, astfel: prima somație: “Atenție, vă rugăm să părăsiți …, vom folosi forța!”, urmată de semnale sonore și luminoase.” Așadar, oameni legii au voie să acționeze în forță doar după ce anunță în prealabil, prin mijloace de amplificare audio, lucru ce nu s-a întâmplat la acel moment.

De asemenea, conform articolului 34 din aceeaşi lege, este nevoie de aprobarea scrisă a prefectului pentru acțiunea în forță. Acest incident, deşi acum pare nesemnificativ, ar fi putut conduce la o bătaie generală, fără ca huliganii, aşa cum sunt numiți protestatarii, să poarte vreo vină. Privind dintr-o altă perspectivă, șeful acestui jandarm, la fel ca şi jandarmul, ar fi fost concediați de către ministrul Carmen Dan. Doar dacă există un interes, nu-i aşa?

Legile Justiției, în varianta actuală, cea propusă de către ultimele cabinete de miniștrii PSD, ar fi făcut ca filmulețul atașat să devină nefolositor, atât în Instanța de Judecată, cât şi pentru cei care îl conduc pe acest jandarm.

Sursă foto: stiri.botosani.ro