Innsbruck este oraşul în care sporturile de iarnă aduc profituri anuale pe care multe alte oraşe europene nu le realizează nici într-un deceniu. Un milion de turiști sunt cazați anual în Innsbruck, un oraș ce numără de zece ori mai puțini cetățeni decât vizitatori. Tot în jur de un milion de vizitatori ajung anual şi în Bucureşti, al zecelea cel mai populat oraș din Uniunea Europeană. Faptul că în Innsbruck au fost organizate în două rânduri Jocurile Olimpice de Iarnă a contat enorm în dezvoltarea ceva mai târzie a oraşului. Înainte de a vorbi despre Innsbruck în mod particular, trebuie să precizăm că același grad ridicat de trai se întâlnește pe teritoriul tuturor orașelor din Austria.

De asemenea, bunătatea şi generozitatea oaspeților nu lipsește. Oraşul este extrem de curat, iar aerul este unul montan, la fel de curat şi de benefic. La fel ca şi în Viena, clădirile vechi au fost restaurate şi se păstrează chiar şi la 500 de ani distanță de la inaugurarea lor. Transportul prin oraș se face foarte ușor, fiind foarte bine puse la punct toate modalitățile de transport în comun. Deşi este recomandabil să vizitați oraşul pe parcursul anotimpului rece, planificarea vacanței poate depinde şi de bugetul dumneavoastră. Aşa cum este normal, prețurile sunt ceva mai piperate în perioada iernii şi mai mici în timpul verii.

Panorama Innsbruck

Dacă sunteți pasionați mai degrabă de istorie sau arhitectură, atunci anotimpul şi temperatura de afară nu vor conta. La fel ca şi în Viena, şi în Innsbruck putem vedea castele de dimensiuni considerabile, construite înainte de secolul al XVII-lea. Castelul Ambras este una dintre cele mai vizitate clădiri din regiunea Tyrol (cu capitala la Innsbruck), iar în această clădire, care în prezent este muzeu, putem vedea şi o copie a portretului lui Vlad Țepeș, ce îi aparținea lui Ferdinand al II-lea.

Castelul Ambras, Innsbruck.
Castelul Ambras. Sursă foto: Wikipedia

Helblinghaus este o altă construcție unică din Innsbruck, o clădire inaugurată în anul 1732 şi care păstrează viu stilurile gotic şi pe cel baroc. La fel ca şi în Bucureşti, în Innsbruck se regăsește o construcție care imită Arcul de Triumf. Cu toate acestea, în ciuda faptului că mai există alte zeci de clădiri unice în lume, grație istoriei lor, alegerea oricărui vizitator va viza panorama oraşului, văzut de pe munte. Dacă este să vorbim despre prețuri, trebuie menționat faptul că acestea sunt ceva mai mari decât în capitala Austriei, spre exemplu.

Helblinghaus, Innsbruck.
Helblinghaus. Sursă foto: innsbruck.info

Un sejur de şapte zile la un hotel de patru stele din Innsbruck vă va costa în jur de 600 de euro. Biletul de avion dus/întors din Bucureşti către Innsbruck costă 245 de euro, astfel că vom avea nevoie de un buget minim de 1000 euro. Pentru cei cu un buget redus, există şi alte variante, atât de cazare cât şi de transport. În primul rând, transportul cu avionul va fi înlocuit de cel cu maşina personală.

Pentru o maşină cu un consum de 6% combustibilul vă va costa în jur de 100-150 euro. Cazarea într-o cameră alături de alte două sau trei persoane costă aproximativ 200 de euro, de trei ori mai puțin decât cazarea la hotel. Astfel, cu doar 500-700 de euro putem petrece un sejur de şapte zile în unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa. Dacă reducem sejurul la doar trei zile, bugetul necesar este de doar 500 de euro.


Citește și alte articole din campania „Turist în Europa”
○ Campania „Turist în Europa”: Viena, Austria