Insula Elefantului din Antarctica: istoria muntelui de pe ape

Insula Elefantului din Antarctica: istoria muntelui de pe ape

Insula Elefantului este un loc mitic, încărcat de istorie, un monument natural ce va dispărea în următorul secol, un loc în care se poate ajunge destul de greu. Insula, situată în largul coastei Antarcticii, la 245 de kilometri nord-est de vârful Peninsulei Antarctice, este în întregime o aglomerare de ghețari. Bine-cunoscută de toți cei pasionați de istoria expedițiilor către Antarctica, insula a fost casa mai multor exploratori.

În anul 1916, Sir Ernest Shackleton, împreună cu echipajul său de pe nava Endurance, obligați de circumstanțe, după ce nava le-a fost distrusă, au campat pe insulă, mai bine de trei luni trăind la limita supraviețuirii. Pe toată perioada în care au fost obligați să aştepte salvatorii, membrii echipajului au vânat pinguini, trăind doar din puținele resurse pe care le aveau.

Insula Elefantului din Antarctica: istoria muntelui de pe ape

Shackleton, împreună cu cinci dintre cei 26 de marinari blocați pe insulă, părăsesc Elephant Island, un mediu considerat extrem de nesigur, în căutarea unui ajutor, încă din prima săptămână. La bordul unei bărci de ajutor aproape distrusă şi fără sistem de navigare, după doar 17 zile cei șase oameni ajung pe South Georgia, o insulă situată la mai bine de o mie de kilometri distanță.

Din cauza faptului că barca era avariată serios, distanță rămasă de parcurs, dintr-un colț în celălalt al insulei, acolo unde erau echipajele de ajutor, a fost parcursă pe jos, prin munte. Shackleton, împreună cu doi dintre colegii săi, reușesc să parcurgă aproximativ 35 de kilometri prin munte, devenind primii oameni care parcurg insula South Georgia.

Insula South Georgia
Insula South Georgia. Sursă foto: petersmith.net.nz

Având promisiunea comandantului lor, ceilalți marinari au aşteptat un semn, fiind în tot acest timp captivi la sute de kilometri distanță, dar şi la câteva săptămâni de instalarea iernii australiene. În aceea perioadă, Marea Britanie era implicată în război, astfel că aproape toate navele care ar fi putut ajunge în aceea zonă erau implicate în bătălii. Fără sprijinul britanicilor, Shackleton cere sprijin tocmai statului Chile.

Pe data de 30 august, în același an, comandantul de navă Luis Pardo, de pe nava chiliană Yelcho, reuşeşte să îi salveze pe toți cei aflați pe insulă, după ce două alte tentative de salvare eșuaseră. Niciunul dintre oamenii echipajului nu şi-a pierdut viața, deşi starea de sănătate a multora era șubredă. Din nefericire, comandantul Ernest Shackleton s-a stins din viață la doar șase ani de la acest episod, făcând infarct într-o altă expediție.

Sursă foto: Wikipedia

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *