Afecțiunile cardiace, una dintre cauzele principale ale mortalității crescute din ultimul deceniu, pot fi ținute sub control, prin intermediul medicamentației şi alegerea unui stil de viață sănătos. Din cauza faptului că adesea afecțiunile cardiace sunt asimptomatice, oamenii ajung să se prezinte la spital abia în momentul în care deja suferă un stop cardiac sau un accident vascular. În India, în lipsa unei diagnosticări în faza incipientă a bolilor de inimă, mai bine de o treime dintre pacienți se sting din viață înaintea vârstei de 60 de ani.

Pentru a putea diagnostica prematur anumite probleme cardiace, dar şi pentru a nu aglomera programul medicilor, reprezentanții Apollo Hospitals au venit cu o soluție de avarie. Inteligența artificială ar putea fi implementată pe roboți, pentru ca aceştia să prezică riscul bolilor de inimă la pacienți.

Microsoft, cea mai mare companie producătoare de software de pe glob, se concentrează de câțiva ani asupra dezvoltării dispozitivelor de acest gen, astfel că nu este surprinzător faptul că aceştia au decis să accepte propunerea indienilor de la Apollo. La finalul anului 2016, filiala din India a celor de la Microsoft a lansat Intelligent Network for Eyecare. Grupul de cercetători indieni au reuşit să utilizeze inteligența artificială pentru detectarea și tratarea bolile oculare cauzatoare de orbire. Dispozitivele ce dispun de inteligență artificială se folosesc de datele colectate de către Microsoft de la pacienți de pe întreg globul, clasifică semnele şi simptomele, iar mai apoi învăța să trateze aceste tulburări de vedere.

Inteligenta artificiala, viitorul medicinei.
Sursă foto: legacymedsearch.com

Microsoft a decis să extindă programul inițial de depistare şi tratare a afecțiunilor oculare cu ajutorul inteligenței artificiale. Fiind conștienți că acest mecanism ar putea depista şi alte afecțiuni, cei de la Microsoft au pornit o nouă colaborare, de această dată alături de grupul Apollo Hospitals, cea mai mare rețea de spitale de pe teritoriul Indiei. Cele două companii vor implementa modele noi de învățare a mașinilor, pentru ca acestea să fie capabile să depisteze bolile de inimă.

Inteligența artificială ar putea reprezenta cea mai mare inovație din domeniul asistenței medicale. Soluțiile mult mai rapide şi mai previzibile ar reduce mult riscurile de deces şi ar creşte speranța de viață. Partenerii globali ai celor de la Apollo urmează să creeze un consorțiu global care să abordeze multiplele afecțiuni cardiovasculare. Mai presus de orice, oferirea unor servicii medicale de calitate se va face contra cost, fiind greu de crezut că un astfel de mecanism nu va fi costisitor.

Sursă foto: cloudfront.net


Citește și alte articole despre inteligența artificială
Ce se va întâmpla pe Pământ în următorul mileniu?