Anul 2013 venea cu o premieră în lumea medicală, dar şi în cea a tehnologiei, ce a atras la acel moment peste 10.000 de studenți mediciniști din întreaga lume. Originar din Bangladesh, medicul britanic Shafi Ahmed a realizat transmisia în realitatea virtuală a unei intervenții chirurgicale, folosindu-se de o pereche de ochelari Google.

Patru ani mai târziu, acelaşi medic a rezecat o tumoare la colon, întreaga procedură putând fi urmărită prin intermediul aplicației Medical Realities şi a unei perechi de ochelari Cardboard. Pasionat de tehnologie şi de medicină, de utilitatea pe care tehnologia o poate avea în chirurgie, Shafi a început să experimenteze încă din 2010.

În anul 2015 a fondat compania Medical Realities, alături de Steve Dann, un inovator de realitate virtuală. Cei doi au început încă din 2015 să lucreze la un program software, alături de programatori britanici, iar în acest an au apărut şi primele rezultate. Transmisia la 360 de grade şi realitatea augmentată au fost primele sale realizări, ce îi vor permite pe viitor să predea elevilor săi de la distanță. Tocmai din acest motiv a luat naştere şi Medical Realities, pentru ca realitatea virtuală să devină un nou instrument de predare în chirurgie.

Privitul peste masa profesorului, în sălile de operații, va putea deveni istorie, dacă proiectul acestuia va avea succesul scontat. Cu toate acestea, fiindcă medicina este o ştiință tactilă, transmisiile virtuale sunt doar începutul. Se așteaptă ca tehnologia tactilă să fie disponibilă în următorii cinci-zece ani.

Sursă imagine principală: blog.econom.com


Citește și alte articole despre realitatea virtuală
○ Lecții de șofat în realitatea virtuală