Cultura a atins un prag critic în ultimii ani în România. Într-o lume în care smartphone-ul e la ordinea zilei, nelipsit din mâna oamenilor, cărțile obiecte de muzeu, iar cititul ceva taboo, Atelierul de Cărți încearcă să readucă la lumină cititul, cel mai clasic mod de a te dezvolta intelectual.

Astăzi o să o cunoaștem mai bine pe Andriana Rusu, sau cum este cunoscută pe coperțile cărților ei: Andreea Russo.

Andreea este o tânără autoare din Republica Moldova, care a avut curajul să își pună gândurile pe foaie pentru publicul larg, iar acum cărțile ei sunt îndrăgite de o mulțime de oameni și sunt apreciate mai ales în rândul tinerilor.

Andreea Russo.
Andreea Russo. Sursă foto: everydayjournalism.md

Iată ce am vorbit cu ea:


1: Ce aşteptări ai avut de la prima ta carte? Ce te-a determinat să scrii pentru publicul larg?

Când scriam primul volum din trilogia “Amintiri din viitor” puteam doar să visez la publicarea acestuia. Scriam ceea ce vedeam în capul meu, căci în cărți simplu descriu imagini ce-mi apar spontan în minte. Prefer să le zic fragmente din viața imaginară.


2: Pentru tine ce înseamna scrisul?

Pentru mine a scrie înseamnă a trăi.


3: Ce îți place cel mai mult la cărțile tale? Ce crezi că le fac speciale?

Cartea scrisă de mine e ca un copil pe care l-am crescut. Nu pot să zic că-mi place sau că nu-mi place. Îl iubesc și îl accept așa cum este. În fiecare carte las o bucată din mine, probabil acest fapt o face specială. O carte cu suflet.


4: Crezi că a fi un autor şi a scrie, este un talent înnăscut sau oricine poate să facă asta?

Consider că este un talent înnăscut și nu oricine poate face asta.


5: Din moment ce eşti deja o autoare de cărți, trebuie să te intreb..care sunt autorii tăi preferați?

Apreciez munca multor autori și pe an ce trece numărul acestora devine din ce în ce mai mare: A. Cehov, M. Eliade, F. Dostoevsky, H. Murakami, H. Muller, J. Fowles, etc.


6: Care este targhetul pe care îl ținteşti ca şi autor?

În pofida faptului că la momentul actual cărțile mele sunt citite în mare parte de adolescenți, nu-mi place să mă adresez unui anumit public. Prefer să scriu pentru fiecare om în parte. Consider că în cărțile mele s-ar putea regăsi mulți oameni, indiferent de vârstă sau alte aspecte.


…Şi acum să trecem puțin la Andreea Russo – omul:

Şi vreau să te întreb aşa..:


1: Cu ce te ocupi în timpul tău liber? Spune-ne hobby-urile tale, ce-ți place să faci?

În timpul liber citesc, brodez, mă văd cu prietenii, înot, studiez limbi străine și gătesc.


2: La început, au fost oameni în jurul tău care te-au descurajat în a scrie? Dacă da, cum ai trecut peste opiniile lor negative? Te-au afectat în vreun fel?

Mereu se găsesc oameni care te descurajează. Am preferat să-i ignor și o fac până în momentul actual. Nu m-au afectat, doar m-au motivat. Fac parte din acea categorie de oameni pe care-i motivează cuvintele: “Nu vei putea…”. Eu pot totul. Trebuie doar să mi-o doresc.


3: După ce cărțile tale au început să prindă la public, aşa zisa “celebritate”, ți-a afectat viața de zi cu zi? Colegii tăi de la facultate au început să te privească altfel?

Sigur că m-a afectat. Au apărut mulți “prieteni” pe care nici nu-i cunosc, iar oamenii care cândva mă priveau cu dispreț și-au schimbat opinia. Nu este vorba doar despre colegi, dar despre oameni per general. În orice caz, practic toți prietenii mei actuali au apărut în viața mea după ce m-am lansat și cât de paradoxal nu ar suna, sunt oamenii în care chiar pot avea încredere și care-mi lipseau în trecut. Între noi nu există invidie sau concurență, din motiv că fiecare avem un talent pe care-l dezvoltăm.


4: Inspirat de un citat frumos din volumul Amintiri din viitor: “Nu m-am decepționat în iubire. Iubirea e sacră. M-am decepționat în oameni.” ..vreau să te întreb, ai avut dezamagiri pe plan sentimental până acum?

Cu câțiva ani în urmă aș fi răspuns că m-am dezamăgit, acum chiar nu știu ce să zic. Dacă e să fiu sinceră, nu cred în iubire. Nu am cum să mă dezamăgesc în ceea ce nu cred.


5: Care crezi că e cea mai mare problemă cu care se confruntă un scriitor român în momentul de față în România?

Cred că se confruntă cu realitatea. Să privim obiectiv, trăim în secolul tehnologic, puțini sunt cei care citesc cărți. Datorită tehnologiei avem acces la operele sciitorilor de rang internațional, deci pe lângă faptul că puțini oameni citesc, persistă și o mare concurență. Plus la toate un scriitor român răzbate pe piața internațională de carte mult mai greu decât un scriitor internațional pe piața de carte din România.


Aceasta este doar o mică părticică din caracterul și gândurile Andreei, pe care Atelierul de Cărți le-a adus la lumină în acest articol, în speranța că oamenii vor continua să o cunoască citindu-i cărțile. Trilogia Amintiri din viitor și Fata cu vise alb-negru sunt operele sale care așteaptă cu drag să fie citite.

Îți urez mult succes în continuare, doza de curaj să rămână nelipsită pentru a pune pe foaie tot ceea ce gândești și te face originală printre scriitorii autohtoni, iar vouă cititori, o zi superbă și plină de lectură.