Dan Alexandra-Diana este o tânără interpretă de muzică populară, în vârstă de doar 18 ani, originară din satul Putna. În ultimele zile, vocea acesteia a fost auzită de mii de persoane, grație unui videoclip care s-a viralizat rapid pe rețelele sociale. Am considerat că este necesar ca oamenii să cunoască persoana din videoclip, motiv pentru care i-am solicitat Alexandrei să ia parte la un interviu şi să răspundă întrebărilor venite din partea noastră, dar şi a cititorilor noștri. Alexandra este în prezent elevă la Colegiul Național “Mihai Eminescu” în clasa a XII-a, dar şi absolventă a Școlii Populare de Artă “Ion Irimescu” din Suceava.


Mihai Teodorescu: O să încep interviu cu o întrebare care poate fi considerată atipică: ești credincioasă? Ținând cont de contextul în care mulți oameni te-au auzit pentru prima oară cântând, cred că este necesar să știm părerea ta despre religie.

Dan Alexandra: După cum tocmai ai menționat, sunt interpretă de muzică populară. Cu toate acestea, interpretez și alte genuri, în special muzică religioasă. Aștept cu nerăbdare fiecare duminică sau zi de sărbătoare pentru a-i putea cânta Lui Dumnezeu. Prin aceste pricesne mă apropii foarte mult de EL, îl simt mult mai aproape. Acele momente sunt unice, deoarece, de când mă știu merg la Biserică și nu există duminică în care să lipsesc, dacă nu am motive întemeiate. De asemenea, la fiecare Sfânta Liturghie din parohia noastră, interpretez cântarea dinaintea Crezului – “Iubite-voi, Doamne”.


Mihai Teodorescu: Știm deja că ești o tânără de succes, iar faptul că ai cântat în duet cu una dintre cele mai importante voci din muzica populară, doamna Sofia Vicoveanca, nu face decât să confirme spusele mele. Cum a fost acel moment?

Dan Alexandra: Da, într-adevăr, am avut onoarea de a cânta în duet cu privighetoarea noastră, a Bucovinei – Sofia Vicoveanca, pe care o pot descrie ca fiind o persoană minunată, un om în fața căruia mă înclin de fiecare dată cu mult respect, admirație și prețuire. Nu pot descrie în cuvinte bucuria și, mai ales, emoția pe care am simțit-o în acele momente. Faptul că am cântat în duet cu doamna Sofia este un lucru măreț, de care nu oricine se poate bucura.


Mihai Teodorescu: Câți ani ai avut la prima ta apariție pe scenă şi cine ți-a fost alături şi te-a îndrumat către o carieră în acest domeniu?

Dan Alexandra: Cânt muzică populară de mică, îmi place să spun că aproape de când am început să vorbesc. Această dragoste pentru folclor mi-a fost insuflată de către bunica din partea mamei. Când am venit eu pe lume, ea s-a pensionat pentru a-mi putea fi alături la fiecare pas, având în vedere că ambii mei părinți aveau un serviciu stabil.


Mihai Teodorescu: Care consideri că a fost cel mai important moment din întreaga ta carieră de muzician?

Dan Alexandra: În muzică, cel mai important moment a fost atunci am câștigat premiul pentru autenticitate la Festivalul de Folclor “Strugurele de Aur”, desfăşurat la Alba Iulia. Cu toate acestea, pentru noi, artiștii, cred că cel mai important și mai frumos moment este acela când publicul te iubește și îți dovedește acest lucru prin aplauzele acordate de fiecare dată.

Dan Alexandra, artista de muzica populara.


Mihai Teodorescu: Aș vrea să faci o scurtă radiografie a ceea ce a mai rămas viu în muzica autentică românească în ultimul deceniu, în special în mediul rural. Cât de mult mai crezi în progresul muzicii folclorice?

Dan Alexandra: În ceea ce privește muzica autentica românească, spre bucuria mea, încă se mai găsesc surse nesecate de folclor în satul meu natal. Cred cu tărie ca muzica populară este pe mâini bune, deoarece exista mulți tineri care îndrăgesc acest gen muzical şi îl duc mai departe cu bucurie.


Mihai Teodorescu: Cred că nu sunt singurul care ar vrea să știe părerea ta despre industria muzicală din România. Ce crezi despre ceea ce se promovează în prezent pe micile ecrane, sau pe posturile radio?

Dan Alexandra: După părerea mea, industria muzicală din România lasă de dorit. Sunt însă câteva emisiuni bune, prin intermediul cărora tinerii se pot afirma. Fără sprijin nu putem răzbate, deoarece, în orice domeniu a-i alege, există concurență și trebuie depusă multă munca pentru a putea reuși.


Mihai Teodorescu: De-a lungul carierei tale de muzician, ai avut şi alte câștiguri, în afara celor sufletești? Prin alte câștiguri nu fac referire doar la cele bănești, ci şi la anumite titluri la concursuri naționale sau internaționale.

Dan Alexandra: Orice participare a mea la evenimente de factură culturală îmi aduce multă bucurie sufletească. Pe lângă aceasta, pentru a-ți răspunde şi la întrebare, îți pot spune că am reușit sa obțin trofeul și numele de “ARTIST AL BUCOVINEI”, la concursul și “Tradiție, cultură și Spiritualitate”. De asemenea, am participat la numeroase alte festivaluri și concursuri de folclor, unde am câștigat premii care mă ambiționează să nu renunț niciodată la aceasta pasiune și să cultiv mereu darul primit de la Dumnezeu.


Mihai Teodorescu: Dacă tot am pronunțat cuvântul carieră, ce ne poți spune despre planurile tale de viitor?

Dan Alexandra: Pe viitor îmi doresc să lansez un CD cu melodii specifice zonei din care provin. Un album încărcat cu dragostea și bucuria pe care eu le dăruiesc de fiecare dată când apar în fața publicului. De asemenea, vreau să particip la cât mai multe festivaluri și spectacole dedicate muzicii populare românești atât din țara cât și din străinătate.


Mihai Teodorescu: În final, te-aș ruga să le transmiți un mesaj oamenilor care te apreciază şi îți ascultă muzica.

Dan Alexandra: Vreau să mărturisesc următorul fapt: eu iubesc folclorul, tradiția, obiceiurile, tot ceea ce înseamnă muzică. Îmi doresc din tot sufletul să duc mai departe comorile lăsate de strămoși și să ajung, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în viitor un nume care să răsune atunci când cineva pronunță: BUCOVINA. Țin să mulțumesc din tot sufletul tuturor celor care mă iubesc și mă apreciază. Vă iubesc și vă prețuiesc! Cu drag și respect, a voastră, Alexandra Dan.