La doi ani şi jumătate de la apariția albumului aniversar intitulat „Douăzeci și cinci”, folkistul Florin-Paul Camen pregăteşte lansarea unui nou album, într-o perioadă foarte prolifică din cariera sa. „De cântec cu tine” va avea lansarea oficială joi, 12 octombrie, de la orele 19:00, la Cercul Militari Botoșani. Florin Camen revine astfel cu o nouă serie de compoziții ce vor încânta ascultătorii genului.

Nu mai puțin de cincisprezece piese se regăsesc pe acest album, toate dintre acestea fiind compuse pe versurile scriitorului Călin Abrahamfi. Interpret, compozitor şi chitarist, Florin Camen este o figură emblematică a folkului românesc al ultimelor două decenii. Odată cu lansarea acestui album, Florin a acceptat să răspundă şi câtorva întrebări venite din partea redacției Afluent.


Mihai Teodorescu: Te salutăm, Florin! Am vrea să începem interviul nostru cu o întrebare pe care probabil şi-o pun majoritatea ascultătorilor tăi: care este povestea din spatele titulaturii de „folkist pe cont propriu” , dacă există o poveste?

Florin-Paul Camen: Vă salut şi eu! Titulatura de „folkist pe cont propriu” mi-a fost atribuită de către poetul Adrian Păunescu, în anul 2004, în cadrul unei manifestări a Cenaclului Flacăra-Totuși Iubirea, al cărui membru am fost începând cu anul 1990. Domnia sa cunoștea situația mea, faptul că lucram la mina Lupeni și că îmi era destul de greu să ajung să cânt pe orice scenă, nu numai cea a Cenaclului. Poate tocmai de aceea m-a numit „cântăreț folk pe cont propriu”. Cei care au albumul meu, intitulat sugestiv „Douăzeci şi cinci”, au aflat asta chiar de la Adrian Păunescu a cărui prezentare precede prima piesă, care este o înregistrare live.


Mihai Teodorescu: Dacă tot vorbim de începuturile tale în muzică, îmi vine în minte întrebarea unuia dintre cititorii noștri. De ce adesea regăsim tristețe în piesele tale, în special în primele albume?

Florin-Paul Camen: Într-adevăr, multe dintre piesele mele sunt mai triste, mai melancolice sau poate pur şi simplu meditative. Mai ales cele de început, ca să zic așa. În timp însă, modul de a compune s-a mai schimbat. Sunt aproape 20 de ani de la primul album, acum am ajuns la al 6-lea, iar schimbarea există. Dacă le vei asculta, vei putea observa.


Mihai Teodorescu: Dacă ești dispus, descrie-ne o întâmplare din cariera ta de muzician, un episod care te-a marcat sau care încă îți rămâne în memorie.

Florin-Paul Camen: Au fost mai multe astfel de momente. Primul, la debutul meu, în 14 iulie 1990, pe stadionul Jiul din Petroșani. După ce am cântat piesa Poetul vine-n Vale, Adrian Păunescu m-a îmbrățișat, și, cu lacrimi în ochi i-a spus lui Andrei Păunescu să reluăm piesa, împreună cu Trupa Totuși. A fost un moment înălțător. Și au mai fost și altele, despre care vom povesti altădată.


Mihai Teodorescu: Ce te-a inspirat cel mai mult în cariera ta şi care este festivalul tău preferat?

Florin-Paul Camen: Inspirația vine direct din versuri. Dacă „simt”, sau mă regăsesc în ele, atunci compun pur și simplu. Referitor la a doua ta întrebare, nu pot spune că prefer un festival anume. Ar fi în schimb minunat să fie cât mai multe și muzica folk să renască și să-și recapete locul binemeritat, adică pe scenă.


Mihai Teodorescu: Cred că ascultătorii muzicii folk şi-ar dori să afle mai multe despre planurile tale de viitor. Ne poți spune ce planifici pentru viitorul tău?

Florin-Paul Camen: Îmi doresc să cânt cât mai mult în țară, dar și în străinătate. Vor urma și alte albume, chiar dacă este extrem de dificil de scos un material când nu dispui de o bază materială „solidă”.


Mihai Teodorescu: Dacă spui că este destul de greu în această industrie, ne poți spune şi care este motivația ta? Ce ți-a adus muzica în toți acești ani de carieră?

Florin-Paul Camen: Am cunoscut oameni, am văzut locuri, m-am bucurat și am bucurat oameni. Am dăruit suflet și am primit suflet. Din punct de vedere financiar, da, nu este extraordinar, dar totuși sunt „miliardar de suflete”. Aștept însă și acea „recunoaștere oficială” a luptei și zbaterii mele. Pentru că asta este muzica folk.


Mihai Teodorescu: Înțeleg, din bucuria pe care o emani atunci când ești pe scenă, că există posibilitatea apariției şi altor albume, pe viitor. Vei continua să aparții scenei şi muzicii folk?

Florin-Paul Camen: Eu unul voi continua să cânt muzică folk, atât cât mă vor ține puterile, chiar dacă nu mi-am făcut averi din asta. În toți acești ani am învățat ce înseamnă demnitatea de a rămâne loial unui lucru în care crezi cu adevărat.


Mihai Teodorescu: Am folosit cuvântul viitor, astfel că următoarea mea întrebare, în mod inevitabil, este despre viitorul muzicii folk. Ce crezi despre generația actuală şi despre progresul muzicii folk? Poate exista acest progres?

Florin-Paul Camen: Dacă tinerii care afirmă că sunt cântăreți de muzică folk chiar cred în ceea ce fac, respectiv că pot schimba ceva prin muzică și mesaj, cu o voce și o chitară, în zbuciumatul veac XXI, atunci, cu siguranță: „vom fi ce-am fost și mai mult decât atât”.


Mihai Teodorescu: Îți mulțumim pentru răspunsurile tale, Florin. Pe iubitorii de muzică folk îi invităm joi, 12 octombrie, în Botoșani, la lansarea albumului „De cântec cu tine”.

Fotografie realizată de Vasile Pleșea