Poate o cunoaște-ți, poate nu. Astăzi însă, o vom lăsa pe ea să se descrie.

Maria Cristiana Tudose.

Maria Cristiana Tudose este o tânără cu pasiune pentru scris, un hobby pe care l-a transformat în ceva mai mult: un blog dedicat femeilor. În toamna anului 2016 a publicat romanul de debut “Eu sunt femeie”, împreună cu editura Bestseller.

Cartea "Eu sunt femeie"

Ce este cel mai important pentru această tânără? Să ajungă la sufletul oamenilor și să ofere susținere femeilor. Prin postările sale descrie trăirile ce fac parte din viața unei femei, stările de spirit, dezamăgirile și momentele frumoase. O puteți considera drept amică virtuală. Zilnic, atât pe blog, cât și pe pagina de socializare, Maria împarte gânduri cu cititoarele ei, majoritatea din România.


1. Pentru cineva care nu te cunoaște, cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

Sunt o persoană spontană, îmi place să cunosc poveștile oamenilor și sunt o fire încăpățânată și puțin supărăcioasă.


2. Spune-ne două calități și două lucruri pe care ai vrea să le schimbi la tine

Nu sunt sigură în ceea ce privește calitățile, însă pot spune că sunt destul de sinceră și comunicativă. În legătură cu defectele, am o lista destul de lungă: sunt încăpățânată, supărăcioasă și deseori am așteptări prea mari ce pot cauza dezamăgiri.


3. Care a fost motivul stabilirii tale în Italia? Faptul că ai plecat departe de prietenii din România într-o țară străină, a avut vreo contribuție la deschiderea blogului tău?

Nu neapărat. M-am mutat în Italia în urmă cu mulți ani împreună cu familia mea, însă gândul de a deschide un blog a apărut după ceva timp. A plecat de la dorința mea de a spune/scrie ceea ce simt, de a avea un loc în care să pot da frâu sensibilității mele și pentru a ajuta femeile. Mama a fost și este muza mea, sursa de inspirație și mentorul meu.


4. Ce te-a făcut să treci din mediul online și să scrii prima ta carte? Având în vedere că aveai deja un public format care îți urmărea blogul, ce așteptări ai avut la lansarea volumului “Eu sunt femeie”?

Când am deschis blogul, nu îmi doream să public o carte. Tot ce voiam era să îmi scriu gândurile și să nu mă simt singură – în acea perioadă eram deseori tristă și nu mă plăceam. Da, pentru mulți ani am fost foarte complexată în legătură cu aspectul meu, cred că din acest motiv pentru mult timp nici nu am discutat despre acest subiect pe blog. Ulterior scrisul a devenit ca un medicament pentru mine și am început să mă iubesc. Cu adevărat!

Multe dintre cititoare nu știu că și eu am avut momente în care pur și simplu mă criticam și eram nesigură. Astăzi lucrurile s-au schimbat, mai ales datorită oamenilor dragi mie. Mi-am dorit să descriu stările mele de spirit și să arăt cititoarelor mele că nu sunt singure. În ultimii doi ani multe dintre ele mă întrebau dacă am de gând să public o carte și acest vis s-a împlinit datorită editurii Bestseller.


5. Aș vrea să ne spui care este cartea ta preferată? Ce autori te inspiră în viața de zi cu zi?

Cartea mea preferată este “La răscruce de vânturi” – Emily Bronte. În ceea ce privește autorii care mă inspiră, pot spune că în ultima vreme citesc cărți în limba italiană, dar recent am cumpărat câteva cărți ale unor autori români. În general mă las inspirată de oameni, acesta este țelul meu.


6. După cum chiar tu ai spus, titlul cărții “Eu sunt femeie” este un îndemn pentru cititoarele tale care ar trebui scris în fiecare dimineață pe oglindă. Vreau să te întreb, dacă femeile de pretutindeni au vorbele acestea ca și sprijin, pe tine cine/ce reușește să te motiveze?

În primul rând vreau să profit de ocazie pentru a te felicita pentru întrebările deosebite. Pe mine mă motivează familia. Sunt un om foarte legat de propria familie, pentru mine este că un stâlp sau refugiu. Ulterior mă motivează faptul că față de alte persoane, sunt un om norocos și nu pot să-mi plâng de milă atâta timp cât am tot ce este necesar pentru a face ceva mai mult, atât pentru mine, cât și pentru alți oameni.

Sunt momente în care mă vait și mă simt nedreptățită, apoi realizez ca există oameni cu dificultăți sau cu probleme de sănătate. Așa că mă motivează oamenii, familia și ambiția mea. Vreau să las o urmă, să nu fiu un simplu trecător prin această viață sau “un actor grăbit”, cum spunea minunata Laura Stoica.


7. Scrisul a devenit o parte din viața ta? Sau încă a rămas doar un hobby?

Depinde ce vrea să însemne “o parte din viața ta”. Dacă înseamnă job, răspunsul este nu. Blogul este ca o familie sau o a doua casă pentru mine, ca un jurnal în care pot scrie ceea ce simt. De la început, mi-am impus o singură chestie: nu am vrut ca această lume online să mă transforme, mi-am impus să rămân om pentru că altfel m-aș trăda pe mine însumi.


8. Ce mesaj special transmit cărțile tale, în special publicului feminin?

Momentan am publicat o singură carte. În principiu acest roman a fost scris pentru a aminti femeilor ca sunt frumoase, unice și puternice. Că indiferent de vârstă, la un moment dat vom cunoaște iubirea, decepția, pasiunea și puterea de a merge înainte. Vreau să fiu scurtă și la obiect: atât blogul cât și cartea nu sunt împotriva bărbaților, ci sunt pentru a susține femeile.


9. Și ca o ultimă întrebare, care crezi că e cea mai mare problemă cu care se confruntă un scriitor în momentul de față în România?

Vârsta. Îmi pare rău să spun asta și o zic cu durere în suflet; au fost momente în care m-am simțit subestimată doar pentru că sunt tânără. De multe ori se compară cărți ce aparțin unor stiluri literare complet diferite: unele persoane compară beletristica cu cărți despre cercetare sau clasice. Din punctul meu de vedere, fiecare gen literar are o deosebire și trebuie să considerăm un autor fără a-l compara.

Ca autor, cred că nu este nimic mai dureros decât să fii comparat cu un Goethe, Virginia Woolf sau alți scriitori – vorbim despre niște giganți ai literaturii! Trebuie să înțelegem că sunt autori care au schimbat sau creat un gen literar, autori care vor doar să ajungă la suflet.

Nu mi-am dorit vreodată să fiu considerată Maria Cristiana Tudose, autoarea. Sunt un om cu o poveste și am decis să o aștern într-o carte pentru că îmi place să scriu și sper prin gândurile mele să ofer o bucurie, un zâmbet, o emoție. Da, îmi doresc ca cititorul sau cititoarea să termine cartea și să rămână cel puțin cu o emoție. Au fost momente în care nu m-am simțit luată în serios doar pentru că sunt tânără și după spusele unora “nu cunosc viața”. Cred că vârsta nu este doar un număr. Depinde de trăirile fiecăruia. Din păcate, însuși suferința ne maturizează.


Am avut onoarea de a-i adresa Mariei aceste întrebări prin intermediul proiectului “Atelierul de Cărți”, iar acum vreau să-i mulțumesc că și-a rupt din timpul ei și ne-a răspuns cu drag. Până data viitoare, stați citiți!

Sursă imagini: pagina de Facebook Maria Cristiana Tudose


Citește și alte interviuri publicate de Răzvan Ardelean
○ Să ne cunoaștem autorii: interviu cu Andreea Russo