Deşi nu vorbim de una dintre cele mai complicate invenții din istorie, a fost nevoie de mai bine de o mie de ani până când stetoscopul a fost construit, pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale.

Noțiuni despre metoda de examinare prin ascultarea sunetelor diverselor viscere existau încă din antichitate. Hipocrate a fost primul care a descris sunetele ce pot fi auzite la pacienții cu afecțiuni pulmonare, prin apropierea urechii de faţa posterioară, laterală sau anterioară a plămânilor.

Cu toate acestea, abia în anul 1816 este inventat stetoscopul, de către medicul francez René Laënnec. Ideea i-a venit, după cum chiar el spune în cartea sa, în urma unei investigații realizate pe o tânără supraponderală al cărui cord nu putea fi ascultat în modul clasic.

Primul prototip al stetoscopului a fost construit din mai multe foi, așezate în forma unui cilindru. Era o variantă de avarie şi avea să fie folosit pentru ascultarea pacientei despre care spuneam.

Model de stetoscop vechi, aparținându-i lui René Laënnec.
Model de stetoscop vechi, aparținându-i lui René Laënnec. Sursă foto: wikipedia.org

Fiind surprins de tonalitatea sunetelor şi de avantajul ascultării în acest mod, francezul construiește primul stetoscop, făcut din lemn şi care era compus din trei segmente.

Numele instrumentului provine din limba greacă, prin alăturarea a două cuvinte grecești, stethos, care înseamnă piept, şi skopos, care înseamnă investigație.

În următorii trei ani, René studiază sunetele produse în diverse afecțiuni, acum fiind posibilă şi ascultarea în anumite patologii ce înainte nu permiteau asta prin metoda clasică. În anul 1819 este publicată o lucrare despre stetoscop, tradusă în germană, engleză şi italiană, răspândind astfel instrumentul în țările importante ale Europei.

În anul 1852, George Philip Cammann avea să perfecționeze designul stetoscopului flexibil, pentru a putea fi comercializat, în forma sa actuală.


Citește și alte articole despre invenții
○ Ochelarii de vedere, invenția fără brevet