La începutul secolului al XII-lea, în China sunt inventați ochelarii de soare, ce încep să fie folosiți de către judecătorii chinezi în timpul exercitării meseriei lor, pentru a le ascunde orice expresie facială.

Aceşti ochelari nu ofereau însă şi o corectare a defectelor de vedere, nefiind vorba de o lentilă corectoare, ci pur şi simplu de un mineral dur, adesea cuarț, ce se punea în fața ochilor, pentru a-i feri de razele soarelui, dar şi din motivul anterior specificat.

Abia spre finalul secolul următor apar ochelarii de vedere, compuși din două lentile convexe lipite între ele printr-o balama echilibrată pe nas. Inventatorul ochelarilor de vedere este necunoscut, poporul italian fiind primul beneficiar al acestei creații.

A durat mai bine de patru sute de ani până la apariția ochelarilor de vedere ce se prindeau după ureche, în forma lor din prezent.

Ochelari de vedere, anul 1902.
Ochelari de vedere, anul 1902. Sursă foto: wikipedia.org

Edward Scarlett este numele celui care a venit cu ideea atașării unor bare rigide ce se prindeau de lentile, pentru ca apoi ochelarii să fie stabili, în fața ochilor, fără a mai fi nevoie ca aceştia să fie ținuți cu mâna, ori echilibrați cu greutăți, ca până atunci.

În anul 1780 aveau să apară ochelarii bifocali, ce puteau corecta prezbitismul, dar şi miopia sau astigmatismul. Cel creditat ca inventator al acestora este Benjamin Franklin, omul de știință american suferind de miopie şi prezbitism.

În prezent, progresul a condus la apariția unor ochelari ajustabili, ce funcționează pe baza unui mecanism de presiune.

Este destul de probabil ca progresul să conducă la dispariția ochelarilor de vedere, lentilele de contact devenind în ultimii ani o alternativă mai viabilă.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Este oare Kia Silverbrook cel mai mare inventator din toate timpurile?