Pe data de 1 februarie a fiecărui an este consemnată nașterea unuia dintre cei mai importanți scriitori români. În urmă cu exact 166 de ani, într-un sat din Dâmbovița, se năştea Ion Luca Caragiale, scriitor, dramaturg, nuvelist, pamfletar, director de teatru și ziarist român. Locul unde acesta s-a născut, Haimanale, în prezent îi poartă numele. Părinții acestuia, de origine aromână, s-au stabilit în Țara Românească la începutul secolului al XIX-lea.

Ion Luca a învățat în oraşul Ploiești, situat la mai puțin de 30 de km de locul său natal, încă din primii ani de şcoală devenind pasionat de lectură. După ce a terminat gimnaziul, Ion Luca Caragiale a refuzat să urmeze o formă de învățământ superior. La vârsta de 18 ani se angajează copiator la Tribunalul din Prahova, poziție pe care nu o va păstra însă pentru multă vreme. Deşi era pasionat de teatru, aşa cum reiese din scrierile celor care l-au cunoscut, nu a avut ocazia să lucreze în acest domeniu.

Debutul literar îl va avea la vârsta de 21 de ani, în Ghimpele, o revistă satirică în care Caragiale avea să publice o serie de poezii şi cronici umoriste. În aceeaşi perioadă se stabilește în Bucureşti şi se implică în politică, de partea liberalilor, în mișcarea roșie. Scrierile sale stârnesc polemici în lumea literară, iar mulți poeți devin “victimele” acestuia. În anul 1877 creează propria sa revistă satirică, denumită Claponul. Tot din același an începe să se concentreze pe traducerea unor piese de teatru în franceză, pentru Teatrul Național, şi se îndepărtează de scena politică.

Despre intrarea sa în Junimea şi despre conflictul pe care îl va avea cu Eminescu, se cunosc deja îndeajuns de multe lucruri. Cu toate acestea, în una dintre lucrările sale, denumită „În Nirvana” Caragiale îl elogiază pe Eminescu, vorbind despre viața şi moartea geniului eminescian. Ion Luca Caragiale şi-a găsit sfârșitul departe de plaiurile mioritice, la Berlin, în data de 9 iunie 1912. Acesta se autoexilase în Germania, după ce fusese acuzat de plagiat. Ateroscleroza l-a răpus pe cel considerat cel mai mare dramaturg român din istorie.

Sursă foto: informatii-pretioase.ro


Citește și alte articole asemănătoare
7 ani de la moartea lui Adrian Păunescu, poetul care a pus bazele Cenaclului Flacăra