Printre zecile de mii de eroi care s-au jertfit pentru idealul eliberării patriei de sub dominația hitleristă-hortystă se numără şi câteva mii de civili. Unul dintre aceştia este Irimie Peşteanu, un transilvănean originar din cătunul Valea Broaștei.

Patriotismul acestuia, alimentat şi de dorința de a-i vedea înfrânți pe cei care îi ocupaseră plaiul natal, l-au făcut să accepte, în mod voluntar, să îi conducă pe ostașii români către trupele inamice, pe drumuri doar de el cunoscute.

Cu ajutorul lui Irimie Peşteanu, ostașii Regimentului 35 Infanterie au reuşit să captureze 60 de militari inamici, eliberând de sub dominație cătunul. Însă misiunea lui Irimie era departe de a se fi încheiat, acesta fiind decis să îi ajute pe militarii români să recâștige şi localitatea Jucu de Mijloc.

Intervenția avea să fie asemănătoare cu prima, urmând ca românii să le iasă în față inamicilor, fără a le da timp pentru ripostă. În timpul acțiunii, 300 de fasciști sunt capturați de către subunitatea română, care mai reuşeşte să facă şi pagube materiale, prin distrugerea unor tunuri şi a unor baterii. Din nefericire însă, în timpul acestei intervenții, Irimie Peşteanu plătește prețul suprem pentru vitejia sa.

Deşi decisivi în ceea ce privește succesul patriei în lupta pentru eliberarea satelor sau comunelor românești, marea majoritate a civililor care şi-au pierdut viața în urma încleștărilor cu armatele inamice nu sunt menționați în cărțile de istorie, şi nici nu se va mai scrie despre ei. Informațiile pe care tocmai vi le-am oferit provin din cartea “Lupta întregului popor”, apărută în anul 1984, sub egida Comisiei Române de Istorie Militară.

Sursă imagine principală: forbes.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ 30 de ani trecuți de la Revolta din Braşov