Cetatea Făgăraş: istoria fabulosului castel, inclus pe lista celor mai frumoase construcții din lume

Cetatea Făgăraş: istoria fabulosului castel, inclus pe lista celor mai frumoase construcții din lume

Istoria cetății

În anul 1310, în urmă cu mai bine de şapte secole, în zona de centru a Făgărașului începea construirea Cetății din Făgăraş, ce urma să aibă un rol strategic în apărarea Transilvaniei de atacurile otomane. Cetatea capătă o şi mai mare importanță istorică, cu două secole mai târziu, în anul 1599, atunci când Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, organizează o intervenție militară în Transilvania. În urma acesteia, cardinalul Andrei Bathory, unul dintre principalii opozanți ai lui Mihai, este prins şi ucis, în anul următor fiind înfăptuită unirea Transilvaniei cu Țara Românească. În tot acest timp, după capturarea oraşului, întreaga familie a domnitorului a locuit în castelul din Făgăraş.

De la începerea Primului Război Mondial şi până la finalului celui de Al Doilea Război Mondial a fost garnizoană a armatei române, dar şi refugiu pentru polonezi, în jurul anului 1939.

Cetatea Fagaras, poza veche.
Sursă foto: b1.ro

Cetatea Făgăraș, închisoare pentru deținuții politici

Între anii 1948-1960, cetatea a devenit închisoare, aici fiind trimiși deținuții politici. Aproximativ 5000 de persoane au fost închise în urma unor decizii luate de autoritățile comuniste, mai bine de 150 dintre acești oameni pierzându-şi viața în castel, pe perioada de întemnițare. Conform declarațiilor date de supraviețuitori, numărul celor decedați ar fi cu mult mai mare. În cetate ar fi fost exercitate acte de o violență greu de descris, condamnații fiind torturați zilnic de către gardieni.

Zeci de mii de vizitatori în fiecare an

Din anul 1960 au fost demarate lucrări de reconstrucție, cu scopul de a reda aspectul de altădată al castelului. Cetatea a devenit muzeu, iar în prezent este vizitată de zeci de mii de persoane anual. Cetatea Făgăraş poate fi vizitată în orice perioadă din an şi aproape în orice zi, excepție făcând ziua de luni, atunci când complexul este închis.

Prețul unui bilet la Cetatea Făgăras, accesibil oricărui buget

Costul biletului este de 15 lei pentru adulți şi 7 lei pentru pensionari, studenți şi elevi. Gratuitate se acordă copiilor sub şapte ani şi persoanelor cu dizabilități.

Sursă foto: bizbrasov.ro

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *