La începutul mileniului al III-lea înainte de Hristos, teritoriul de astăzi al Egiptului devenea condus de către Menes, primul faraon care avea să fondeze o dinastie în Egipt. Au urmat alte două milenii de dominație ale altor dinastii, însă cea mai importantă perioadă din istoria Egiptului Antic este considerată cea în care familia Tuthmes, prin cei patru faraoni ce au urcat succesiv pe tron, au condus Egiptul, în timpul dinastiei a XVIII-a. Cu excepția unei perioade de 26 de ani în care dinastia s-a aflat sub domnia lui Amenhotep II, Egiptul a fost condus de către Tuthmes.

Tot în timpul celei de a XVIII-a dinastii a urcat pe tron şi Tutankhamon, faraonul al cărui mormânt a fost găsit intact în anul 1922. Cu toate acestea, deşi de dinastia a XVIII-a se leagă marile succese ale Egiptului Antic, poate cel mai important rol în constituirea Imperiului Egipt îl are Ramses al II-lea, cel care a condus timp de 66 de ani, în timpul celei de a XIX-a dinastie. În urma cuceririlor reușite de faraonii Tutmes și Ramses în regiunile africane şi asiatice, Egipt devine un imperiu.

Următoarea dinastie, cea de a XX-a a fost ultima a Noului Regat, iar acei ani au fost ultima perioadă în care Egiptul a cunoscut progresul. Ultima dinastie, cea de a XXXI-a a încheiat perioada târzie a Egiptului Antic, urmând ca din anul 332 teritoriul să fie sub dominație macedoneană, Alexandru cel Mare devenind un faraon în ochii egiptenilor. Alexandria, întemeiată în anul 331 înainte de Hristos, devine capitala regatului.

În anul 693, arabii preiau conducerea asupra Egiptului, încă din primii ani impunând islamismul şi limba arabă, încheind o eră absolut fabuloasă din istoria acestei țări, cândva un important imperiu.

Sursă imagine principală: imgur.com