Mărțișorul, adesea reprezentat de un obiect decorativ prins într-un șnur în două culori (roșu şi alb) este de mii de ani vestitor al primăverii în România, Bulgaria şi Moldova. Tradiția spune că băieții oferă un mărțișor fetelor, iar acestea îl vor purta pe tot parcursul lunii martie. Există însă regiuni în țara noastră unde băieții sunt cei care primesc mărțișoare de la fete, pentru ca apoi, la data de 8 martie, atunci când se sărbătorește ziua femei, băieții să ofere fetelor flori. Mărțișorul, la fel ca şi ghiocelul, reprezintă sosirea primăverii şi se oferă adesea simultan, sub forma unui cadou.

Referitor la prima atestare a mărțișorului, există diverse variante populare, dar şi descoperiri arheologice care contrazic lucrurile știute de către popor. După ani de căutări în Schela Cladovei, una dintre cele mai vechi așezări umane din Europa, arheologii români au descoperit artefacte vechi de mai bine de 10.000 de ani. Printre obiectele descoperite se numără şi câteva pietricele vopsite în alb şi roșu, ce păreau a fi amulete, despre care se crede că ar fi fost purtate la gât de către femei. Asocierea cu sărbătoarea mărțișorului este iminentă, date fiind culorile pietrelor.

Scurtă istorie a mărțișorului, vestitorul primăverii

Cu toate acestea, descoperirile nu pot atesta cu certitudine faptul că în acele vremuri se sărbătoarea primăvara, la fel cum se face şi acum. Se poate, la fel de bine, ca pietrele sau monedele să fi fost purtate la venirea verii. În trecut, în Maramureș şi Bucovina, mărțișoarele erau reprezentate de monedele de aur sau argint prinse cu ață alb-roșie. Conform atestărilor documentare, menționarea mărțișorului se face pentru prima oară într-o lucrare de-a lui Iordache Golescu, cunoscut pentru manuscrisul său, care conține peste 10.000 de pilde şi proverbe. Iordache Golescu a trăit între anii 1768-1848 în Țara Românească.

În ceea ce privește miturile cu referire la mărțișor, cel mai interesant este cel al bulgarilor. Istoria spune că hanul Asparuh, în acea perioadă domnitor al Bulgariei, a ordonat ca toți ostașii săi să poarte la picior un fir de culoare albă şi unul de culoare roșie, chiar în prima zi a lunii martie a anului 681. Nu era vorba de sărbătorirea primăverii, ci de amintirea fratelui său, ucis de către inamici.

Planul inițial de salvare a fratelui său din temniță s-a încheiat tragic. Șoimul trimis de către Asparuh către fratele său, pentru a-i da de ştire de plan, s-a întors la han cu o ață roşie, îmbibată de sânge, prinsă de picior. Inițial, aceea ața era albă şi atașată chiar de către Asparuh. Trebuie menționat faptul că sărbătoarea bulgarilor se numeşte martenița şi se deosebeşte de mărțişor. La bulgari nu există un obiect/piatră/monedă care se oferă, ci mărțișorul lor este reprezentat doar de ața roşie cu alb, pe care nu se prinde nimic.

Sursă foto: officeholidays.com