Volkswagen: istoria brandului regimului nazist

Volkswagen: istoria brandului regimului nazist

În prezent, una dintre cele mai mari companii de automobile de pe întreg globul, Volkswagen apare în urma unei decizii a conducătorilor naziști ai Germaniei de a produce automobile ieftine, accesibile tuturor celor ce nu aveau niște venituri ridicate, lucru ce reiese din numele de Volkswagen, în traducere însemnând „mașină a poporului”.

Schița primului Volkswagen a fost realizată de constructorul austriac Ferdinand Porsche, fondatorul grupului Porsche. Chiar prima producție a companiei auto ce îi aparținea avea să fie o copie reușită a Volkswagen Beetle, acesta din urmă fiind primul automobil VW.

Anul 1939, Ferdinand Porsche îi prezintă câștigătoarei tombolei German Press Ball, Elsa Ellinghausen, premiul obținut, un VW Beetle.
Anul 1939, Ferdinand Porsche îi prezintă câștigătoarei tombolei German Press Ball, Elsa Ellinghausen, premiul obținut, un VW Beetle. Sursă foto: wikipedia.org

Era anul 1938, cel în care VW începea să vândă prima serie de automobile, construcția acestora fiind asigurată de prizonierii de război aduși din Polonia. Este anul în care Hitler se implică în mod direct în procesul de producție, cerându-le constructorilor să creeze un nou automobil ce urma să fie folosit în război.

Astfel avea să ia naștere VW Kübelwagen, produs în peste 50.000 de exemplare, între anii 1940-1945, după schițele aceluiași Ferdinand Porsche. Producția acestui automobil se oprește în anul 1945, odată cu încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Volkswagen Kübelwagen.
Volkswagen Kübelwagen. Sursă foto: wikipedia.org

Deși era destul de probabil ca Volkswagen să dispară, odată cu dispariția regimului nazist, acest lucru nu s-a întâmplat, grație implicării ofițerului britanic Ivan Hirst, cel care a insistat pentru ca producția de automobile VW să nu fie oprită.

În anul 1991, VW lansează seria Golf, ce avea să fie un adevărat succes pe plan european, modelul MK3 Golf fiind desemnat automobilul anului 1992 în Europa, luând fața unor competitori extrem de importanți la acel moment, mult mai familiari cu astfel de premii, Citroen si Opel.

Expansiunea începe dupa anul 2000, perioadă în care a fost mult îmbunătățit procesul de producție, dar și gama de produse.

În anul 2016, Volkswagen a reușit să depășească grupul Toyota, devenind compania cu cele mai multe vânzări la nivel global, însă marja de profit fiind tot în favoarea celor de la Toyota.


Citește și alte articole despre mașini
○ BMW: de la producţia de motoare de avioane până la producţia de autovehicule
○ Ford: din 1903 și până în prezent


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *